20.05.2020 07:16
FRANKFURT, 19. svibnja 2020. (Hina/dpa) - Bundesbank mora nastaviti sudjelovati u kupnjama obveznica koje provodi Europska središnja banka (ECB) unatoč odluci njemačkog ustavnog suda kojom se kritizira taj program poticaja, poručila je predsjednica ECB-a Christine Lagarde.
"Sve nacionalne središnje banke trebale bi u potpunosti sudjelovati u kreiranju i provedbi monetarne politike u eurozoni”, izjavila je Christine Lagarde u ponedjeljak za više europskih novina, uključujući njemački Handelsblatt. "Središnje banke svih članica eurozone neovisne su i ne mogu prihvaćati upute vlada”, dodala je. S udjelom nešto većim od 26 posto, Bundesbank je najveći dioničar u središnjoj banci 19-člane eurozone. Glavni je ECB-ov cilj očuvanje stabilnosti cijena u zoni primjene zajedničke valute, sa ciljanom inflacijom od nešto ispod dva posto. Kupnjom državnih obveznica središnja banka nastoji poduprijeti inflaciju, objašnjava dpa.

Njemački ustavni sud zaključio je pak u presudi donesenoj 5. svibnja da ECB kupnjom obveznica nije prekršio ovlasti ali nije poštovao načelo proporcionalnosti efektima fiskalne i ekonomske politike zemalja članica. ECB-u su dali rok od tri mjeseca da transakcije u sklopu spornog programa 'pokrije' odgovarajućim odlukama, dodajući da u protivnom njemačka središnja banka više neće moći u njemu sudjelovati. Njemačkoj vladi i Bundestagu prigovorili su da nisu dovoljno osporavali ECB-ovu kupnju obveznica a žaoku su uputili i na adresu Suda pravde EU-a koji je ocijenio da je program banke u skladu s europskim propisima. 

ECB nastoji zaobići izravnu kritiku presude jer bi to značilo da priznaje nadležnost njemačkih sudova."Zemlje članice EU-a povjerile su ECB-u određeni mandat pri sastavljanju i ratifikaciji povelje. ECB je u nadležnosti Suda pravde Europske unije. I dalje ćemo odgovarati Europskom parlamentu i obrazlagati svoje odluke europskim građanima”, poručila je Lagarde.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen također je prije desetak dana naglasila da je pravo EU-a nadređeno pravu država-članica. EK će proučiti odluku njemačkog ustavnog suda i razmotriti daljnje korake, uključujući mogućnost pokretanje postupka protiv Njemačke, kazala je von der Leyen.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa