18.05.2020 07:54
BEČ, 15. svibnja 2020. (Hina/Reuters) - Austrijska Erste Grupa u petak je izvijestila o oštrom padu neto dobiti u prvom tromjesečju u uvjetima koronakrize, upozorivši da očekuje njezin značajan pad i u cijeloj 2020. godini.
Neto dobit u prvom je tromjesečju iznosila 235,3 milijuna eura, što je za 38 posto manje u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.Operativni prihodi smanjeni su 6,1 posto, na 1,63 milijarde eura. Neto kamatni prihodi u istom su razdoblju uvećani 5,9 posto, na 1,23 milijarde eura, što u banci pripisuju solidnoj potražnji za kreditima u Češkoj, Austriji i Rumunjskoj.

Neto prihodi od naknada i provizija porasli su za 3,4 posto, na 504,2 miljuna eura, pokazalo je poslovno izvješće. Banka je zabilježila neto gubitak od trgovanja od 157,4 milijuna eura pod utjecajem promjena vrijednosti na tržištu zbog oscilacija koje je prouzročila pandemija Covida 19. U istom prošlogodišnjem razdoblju bilježila je neto dobit od 153,3 milijuna eura.

U Erste Grupi upozoravaju da u ovoj godini očekuju značajan pad neto dobiti povezan s restrikcijama koje su vlade uvele kako bi ublažile ekonomske posljedice koronavirusa. Podsjećaju da su gotovo sve vlade zatražile od banaka da građanima i kompanijama ponude moratorij na otplatu kredita. Mađarska je uvela i ekstra porez.„Brojčano iskazivanje pada profitabilnosti vrlo je izazovna zadaća s obzirom na kontinuirano slabu predvidivost događaja ali moramo očekivati manje operativne prihode a time i manji operativni rezultat, veće troškove rizika za zajmove i u konačnici manji neto rezultat u 2020.", izjavio je izvršni direktor Bernhard Spalt. „Sve u svemu, u 2020. se očekuje značajan pad neto dobiti”, stoji u priopćenju austrijske banke, prisutne u Hrvatskoj.

Zemlje srednje i istočne Europe u kojima posluje Erste Grupa zasada su relativno dobro prošle što se tiče širenja novog virusa i počele su popuštati mjere karantene, uključujući Češku i Austriju. Erste Grupa očekuje da će gospodarstva zemalja u kojima posluje u 2020. godini pasti u rasponu od četiri do sedam posto. Ukupna kreditna izloženost Erste Grupe sektorima turizma, prijevoza i maloprodaje, za koje predviđa da će najviše biti pogođeni pandemijom, iznosi 39 posto, pokazuje prezentacija banke.

Za troškove rizika kažu da su najveća nepoznanica u 2020. godini i nadalje, premda na njih u prvom tromjesečju još nije utjecalo pogoršanje makrogospodarske situacije. Krajem ožujka stopa adekvatnosti kapitala CET 1 bila je 0,6 postotnih bodova niža nego na kraju prosinca 2019. iznosila je 13,1 posto. Udio loših kredita bio je u visini 2,4 posto, gotovo nepromijenjen u odnosu na kraj prošle godine. U Erste Grupi iskazuju čvrstu namjeru da isplate dividendu za 2019. godinu ali napominju kako će za njezinu visinu odlučujuća biti ekonomska realnost. Početno su predložili isplatu 1,5 eura po dionici.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa