15.05.2020 09:57
NEW YORK, 15. svibnja 2020. (Hina/Reuters) – Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, nakon dva dana pada, jer se ulagači nadaju novom paketu poticajnih gospodarskih mjera i poboljšanju makroekonomskih pokazatelja, s obzirom da mnoge države SAD-a postupno ukidaju mjere za suzbijanje koronavirusa. 
Dow Jones porastao je 377 bodova ili 1,62 posto, na 23.625 bodova, dok je S&P 500 ojačao 1,15 posto, na 2.852 boda, a Nasdaq indeks 0,91 posto, na 8.943 boda. Uspon tih indeksa ponajviše se zahvaljuje skoku cijena dionica u bankarskom, kao i energetskom sektoru, nakon snažnog rasta cijena nafte. Znatno su poskupile i dionice nekoliko tehnoloških kompanija, kao što su Apple i Alphabet. Podršku tržištu pružaju vijesti o postupnom otvaranju gospodarstava mnogih saveznih država, s obzirom na usporavanje širenja koronavirusa, kao i nada ulagača da će Kongres usvojiti i drugi paket poticajnih mjera. U travnju je Kongres donio paket poticaja vrijedan oko 2.200 milijardi dolara, a demokratski zastupnici sada predlažu novi poticajni paket vrijedan 3.000 milijardi. 

Iz Bijele kuće poručili su da je predsjednik SAD-a Donald Trump otvoren za još jedan paket poticaja, ali da neće potpisati prijedlog demokratskih zastupnika. Ulagači se nadaju da će se pronaći kompromisno rješenje, a nadaju se i da će se uskoro poboljšati gospodarski pokazatelji, s obzirom na popuštanje restriktivnih mjera u vezi koronavirusa. Jučer je objavljeno da je broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna porastao za daljnjih gotovo 3 milijuna, što znači da je u sedam tjedana taj broj porastao za više od 36 milijuna. 

U fokusu ulagača su i poslovni rezultati kompanija. Dosad je kvartalna izvješća objavilo oko 450 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu je njih gotovo 67 posto ostvarilo veću zaradu nego što se očekivalo. Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju bile 12,1 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije tri tjedna očekivali pad od 15 posto. Početkom godine, prije koronakrize, očekivao se, pak, rast zarada za više od 6 posto. Unatoč znatnom rastu burzovnih indeksa, na najvećoj svjetskoj burzi i jučer je vladala nesigurnost, kao i prethodnih dana, zbog upozorenja stručnjaka da bi prebrzo otvaranje i popuštanje ograničenja gospodarskih aktivnosti moglo dovesti do novog vala epidemije. 

Uz to, dan prije predsjednik američke središnje banke Jerome Powell upozorio je da bi oporavak gospodarstva od pandemije mogao potrajati dulje nego što se mislilo. Kako su u utorak i srijedu cijene dionica oštro pale, Wall Street je na putu najvećih tjednih gubitaka od kraja ožujka. Od početka tjedna Dow Jones i S&P 500 indeks u minusu su više od 2, a Nasdaq indeks gotovo 2 posto. A na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,75 posto, na 5.741 bod, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,95 posto, na 10.337 bodova, a pariški CAC 1,65 posto, na 4.273 boda.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa