15.05.2020 09:44
LONDON, 14. svibnja 2020. (Hina/Reuters) - Na europskim burzama u četvrtak prijepodne zavladao je oprez, a najvažniji indeksi su ponovno pali, jer su investitore uznemirila upozorenja koja je jučer iznio čelnik američkog Feda Jerome Powell.
Paneuropski Stoxx 600 indeks bio je oko 9,45 sati u minusu 0,77 posto, pri čemu su svi sektorski indeksi bili u minusu, a najviše indeks sektora proizvođača osnovnih sirovina, za 1,3 posto. Istodobno, londonski Ftse indeks pao je 1,33 posto, na 5.825 bodova, a frankfurtski DAX za 0,78 posto, na 10.462 boda, dok se pariški CAC spustio 0,88 posto, na 4.306 bodova.

Europske burze tako prate negativni trend koji je zabilježen jučer na Wall Streetu i jutros u Aziji, nakon što je predsjednik američke središnje banke Jerome Powell upozorio da će trebati  vremena da se gospodarstvo vrati tamo gdje je bilo, „da bi oporavak mogao biti sporiji nego što želimo“. U razgovoru s direktorom Peterson instituta za međunarodnu ekonomiju Powell je kazao i da će američka središnja banka učiniti što treba, ali bez daljnje fiskalne podrške, to možda neće biti dovoljno da se izbjegnu velike gospodarske štete, a bez posla bi moglo ostati najmanje 20 milijuna ljudi. 

Powellova upozorenja pojačala su strahovanja ulagača da će oporavak gospodarstva od pandemije potrajati dulje nego što se mislilo. Na europskim burzama znatno su pale cijene dionica automobilske, tehnološke i bankarske industrije.Medijske objave da bi Airbus mogao razmotriti planove restrukturiranja koji uključuju velika otpuštanja rezultirale su padom cijene te dionice za 1,6 posto.

Najveća pojedinačna gubitnica bila je dionica portugalskog distributera hrane Jeronima Martinsa, s padom cijene za 12 posto  i to unatoč snažnom rastu prodaje u prvom tromjesečju, nakon što je menadžment kompanije upozorio je investitore na neizvjesnu budućnost.Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo je danas 1,74 posto, na 19.914 boda.

dioniceZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - IT tvrtka Span svrstana je među tri najbolje europske tvrtke koje su izašle na tržište kapitala u protekle dvije godine, za što je dobila i nagradu Europske komisije, Federacije europskih burzi i Udruženja europskih izdavatelja, izvijestili su u petak iz Spana.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Procjena je da desetak tisuća ljudi u Hrvatskoj plaća 'zaključani' sadržaj u online medijima, a Hrvatska je s udjelom od 8 posto na posljednjem mjestu od 20 država EU u kojima čitatelji plaćaju za vijesti, pokazuje istraživanje Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP). 

NEW YORK, 2. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki farmaceutski div Pfizer najavio je u petak da će uložiti više od 2,5 milijardi dolara u proizvodnju lijekova u Europi kako bi nadomjestio izgubljeni prihod nakon isteka patenata za neke lijekove i pad prodaje cjepiva protiv covida-19. 

HALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.