15.05.2020 09:44
LONDON, 14. svibnja 2020. (Hina/Reuters) - Na europskim burzama u četvrtak prijepodne zavladao je oprez, a najvažniji indeksi su ponovno pali, jer su investitore uznemirila upozorenja koja je jučer iznio čelnik američkog Feda Jerome Powell.
Paneuropski Stoxx 600 indeks bio je oko 9,45 sati u minusu 0,77 posto, pri čemu su svi sektorski indeksi bili u minusu, a najviše indeks sektora proizvođača osnovnih sirovina, za 1,3 posto. Istodobno, londonski Ftse indeks pao je 1,33 posto, na 5.825 bodova, a frankfurtski DAX za 0,78 posto, na 10.462 boda, dok se pariški CAC spustio 0,88 posto, na 4.306 bodova.

Europske burze tako prate negativni trend koji je zabilježen jučer na Wall Streetu i jutros u Aziji, nakon što je predsjednik američke središnje banke Jerome Powell upozorio da će trebati  vremena da se gospodarstvo vrati tamo gdje je bilo, „da bi oporavak mogao biti sporiji nego što želimo“. U razgovoru s direktorom Peterson instituta za međunarodnu ekonomiju Powell je kazao i da će američka središnja banka učiniti što treba, ali bez daljnje fiskalne podrške, to možda neće biti dovoljno da se izbjegnu velike gospodarske štete, a bez posla bi moglo ostati najmanje 20 milijuna ljudi. 

Powellova upozorenja pojačala su strahovanja ulagača da će oporavak gospodarstva od pandemije potrajati dulje nego što se mislilo. Na europskim burzama znatno su pale cijene dionica automobilske, tehnološke i bankarske industrije.Medijske objave da bi Airbus mogao razmotriti planove restrukturiranja koji uključuju velika otpuštanja rezultirale su padom cijene te dionice za 1,6 posto.

Najveća pojedinačna gubitnica bila je dionica portugalskog distributera hrane Jeronima Martinsa, s padom cijene za 12 posto  i to unatoč snažnom rastu prodaje u prvom tromjesečju, nakon što je menadžment kompanije upozorio je investitore na neizvjesnu budućnost.Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo je danas 1,74 posto, na 19.914 boda.

STRATEGYKANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Trgovački maloprodajni lanac Studenac preuzeo je trgovački lanac Duravit Trgovina, koji posluje u 13 maloprodajnih objekata na području Pule i okolice te zapošljava više od 40 zaposlenika, izvijestili su u četvrtak iz Studenca. 

SEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina.