14.05.2020 15:00
BONN, 14. svibnja 2020. (Hina/dpa/Reuters) - Njemački telekomunikacijski div Deutsche Telekom (DT) izvijestila je u četvrtak o većoj dobiti u prvom tromjesečju, ističući veće prihode od telefonskih usluga i pojačani podatkovni promet u vrijeme pandemije koronavirusa. 
Prva tri ovogodišnja mjeseca DT je zaključio s neto dobiti od 916 milijuna eura, većom 1,8 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.Prihodi su porasli 2,3 posto, na 19,9 milijardi eura. Prilagođena dobit prije kamata, poreza i amortizacije bez troškova najamnina (EBITA AL) poskočila je 10,2 posto, na 6,5 milijardi eura.Grupa očekuje da će pandemija u ograničenoj mjeri utjecati na njezine prihode, kroz zatvaranje trgovina, niže od roaminga i odgodu ili otkazivanje informatičko-tehnoloških projekata u kompanijama.Paralelno rastu prihodi u segmentu telefonije i smanjuje se broj korisnika mobilnih usluga koji prelaze drugim operaterima, pa bi i utjecaj na prilagođenu EBITDA AL trebao biti relativno skroman.

Kompanija je stoga potvrdila prognozu, koju je objavila sredinom veljače, prije izbijanja epidemije Covida 19, predviđajući rast prilagođene EBITDA AL u 2020. na 25,5 milijardi eura kada se isključi poslovanje u SAD-u. U prošloj godini iznosila je 24,7 milijardi eura.Prethodni poslovni rezultati Deutsche Telekoma nisu uključivali rezultate Sprinta. Nakon spajanja DT-ove američke podružnice T-Mobile sa Sprintom njemačka će tvrtka od drugog tromjesečja u izvješća uključiti i njegove godišnje prognoze.Izvršni direktor Tim Hoettges potvrdio je danas i da će uprava na skupštini dioničara predložiti isplatu dividende od 60 eurocenti po dionici. Skupština je odgođena do 19. lipnja i bit će održana na Internetu.

STRATEGYKANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Trgovački maloprodajni lanac Studenac preuzeo je trgovački lanac Duravit Trgovina, koji posluje u 13 maloprodajnih objekata na području Pule i okolice te zapošljava više od 40 zaposlenika, izvijestili su u četvrtak iz Studenca. 

SEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina.