12.05.2020 12:45
ZAGREB, 12. svibnja 2020. (Hina) - Izgradnja Plinacrova otpremnog plinovoda za LNG na pravcu Omišalj-Zlobin teče planiranom dinamikom unatoč pandemiji koronavirusa koja je usporila ili u potpunosti zaustavila dobar dio gospodarskih aktivnosti, priopćili su u utorak iz tvrtke Plinacro.
Radovi koji su započeli sredinom prosinca prošle godine odvijaju se paralelno na čitavoj trasi plinovoda - od budućeg plinskog čvora Zlobin do budućeg plinskog čvora Omišalj. U priopćenju stoji i kako je do sada pripremljen čitav radni pojas plinovoda, te je iskopan gotovo čitav rov u koji će biti položene plinovodne cijevi, a gotovo polovica zavarenih cijevi u dužini od preko 7,4 tisuće metara već je i položena u rov. Teku i radovi daljnjega nizanja cijevi po trasi plinovoda i njihova zavarivanje, kao i radovi na plinskim čvorovima Omišalj i Zlobin.Isto tako, dvije trećine zemljanih radova širokog iskopa i izrade nasipa već su završeni, a u tijeku su i armiračko-betonski radovi. Izrađeni su i temelji i nadtemelji upravljačkih zgrada na oba plinska čvora, a u tijeku je i zidanje spomenutih objekata.

Najzahtjevniji dio izgradnje, ističu iz Plinacra, bit će polaganje podmorskog dijela plinovoda u dužini od oko 750 metara, gdje će cijevi obložene betonom biti položene na dubini od 55 metara. Kako se cijevi dopremaju iz Italije, zbog pandemije koronavirusa postojala je mogućnost da će njihova isporuka kasniti, no zahvaljujući dobroj međusobnoj koordinaciji i na vrijeme ugovorenim poslovima njihove izrade te suradnji s prijevoznicima od 30. travnja započela je doprema prvih cijevi. Doprema navedenih cijevi trebala bi biti dovršena do 25. svibnja.Završetak izgradnje plinovoda Omišalj-Zlobin, investicije vrijedne 430 milijuna kuna, planiran je do kraja godine kako bi u trenutku kada LNG terminal postane operativan bila osigurana i otprema plina s njega.

stanoviZAGREB, 23. svibnja 2022. (Hina) - Zbog uvođenja obveze ugradnje solara za proizvodnju struje u sve nove stambene zgrade, ionako visoka cijena novogradnje u Hrvatskoj dodatno će porasti, potvrđeno je iz više izvora u graditeljskoj branši, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

ZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Otvoren je predstečajni postupak za Brodosplit d.d., potvrđeno je Hini u petak iz te kompanije. 

ZAGREB, 23. svibnja 2022. (Hina) - Crikvenička hotelijerska tvrtka Jadran očekuje ove sezone nastavak dobrih poslovnih rezultata, čemu će pridonijeti i ostvarenje investicijskih zahvata početih prije pandemije, ističe član Uprave Jadrana Ivan Safundžić, koji će s članom Uprave Miroslavom Pelkom voditi tu tvrtku nakon odlaska predsjednika Gorana Fabrisa. 

ZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.