12.05.2020 07:59
BERLIN, 11. svibnja 2020. (Hina/dpa) - Njemačka vlada planira Deutsche Bahnu dati do 8,4 milijarde eura i povećati udio u željezničkom poduzeću kako bi mu pomogla prebroditi koronavirusnu krizu, pokazuje dokument koji je agencija dpa dobila na uvid.
Dokument su sastavila ministarstva financija i prometa a uključuje bazni scenarij prema kojem će se likvidnost Deutsche Bahna zbog pandemije smanjiti za 11 milijardi eura.

Prema lošijem scenariju smanjila bi se za 13,5 milijardi eura.Njemačka vlada spremna je nadoknaditi 80 posto izgubljene likvidnosti povećanjem vlasničkog udjela u Deutsche Bahnu, što bi odgovaralo 6,9 odnosno 8,4 milijarde eura. Plan bi trebali odobriti regulatori Europske unije.Vlada bi također podigla važeći limit zaduživanja Deutsche Bahna koji iznosi 25 milijardi eura. Prije krize kompanija je bila tik ispod tog plafona.

Prema dokumentu u koji je dpa dobila uvid, Deutsche Bahn obećao je nadoknaditi polovinu izgubljene likvidnosti, do 5,1 milijarde eura kroz smanjene materijalne i troškove zaposlenih.Ulaganja se ne bi smanjivala ali bi se izmijenio vremenski okvir za pojedine projekte. Deutsche Bahn je za vrijeme pandemije koronavirusa drastično smanjio usluge prijevoza, prilagođavajući se manjem broju putnika.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKASEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina. 

LONDON, 18. svibnja 2022 (Hina) - Netflix je otpustio oko 150 djelatnika, mjesec dana nakon što je objavio da prvi puta u zadnjih deset godina gubi pretplatnike. 

ZAGREB, 17. svibnja 2022. (Hina) - Hrvatska može povećati proizvodnju suncokretovog ulja i postati njegov izvoznik, ocjenjuje se u analizi konzultantske tvrtke Smarter u kojoj se ističe da Hrvatska proizvodi više suncokreta nego što joj treba, ali i znatno manje ulja od vlastitih potreba.

LONDON, 17. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Britanska stopa nezaposlenosti na početku je godine bila najniža u više od 47 godina, pokazuju službeni podaci, no plaće su nastavile zaostajati za rastućom inflacijom.