12.05.2020 07:59
BERLIN, 11. svibnja 2020. (Hina/dpa) - Njemačka vlada planira Deutsche Bahnu dati do 8,4 milijarde eura i povećati udio u željezničkom poduzeću kako bi mu pomogla prebroditi koronavirusnu krizu, pokazuje dokument koji je agencija dpa dobila na uvid.
Dokument su sastavila ministarstva financija i prometa a uključuje bazni scenarij prema kojem će se likvidnost Deutsche Bahna zbog pandemije smanjiti za 11 milijardi eura.

Prema lošijem scenariju smanjila bi se za 13,5 milijardi eura.Njemačka vlada spremna je nadoknaditi 80 posto izgubljene likvidnosti povećanjem vlasničkog udjela u Deutsche Bahnu, što bi odgovaralo 6,9 odnosno 8,4 milijarde eura. Plan bi trebali odobriti regulatori Europske unije.Vlada bi također podigla važeći limit zaduživanja Deutsche Bahna koji iznosi 25 milijardi eura. Prije krize kompanija je bila tik ispod tog plafona.

Prema dokumentu u koji je dpa dobila uvid, Deutsche Bahn obećao je nadoknaditi polovinu izgubljene likvidnosti, do 5,1 milijarde eura kroz smanjene materijalne i troškove zaposlenih.Ulaganja se ne bi smanjivala ali bi se izmijenio vremenski okvir za pojedine projekte. Deutsche Bahn je za vrijeme pandemije koronavirusa drastično smanjio usluge prijevoza, prilagođavajući se manjem broju putnika.

Poticanje ulaganjaZAGREB, 6. prosinca 2022. (Hina) - Prihodi IT industrije u Hrvatskoj u 2021. premašili su 32 milijarde kuna, što je 15 posto više nego u 2020. te 57 posto više nego prije pet godina, ali plaće zaostaju za Europom, zbog čega toj industriji sve više nedostaje radnika, pa bi bilo dobro da IT dobije veću podršku države, poručeno je u utorak s konferencije Hrvatske gospodarske komore (HGK) o IT-ju.

ŽENEVA, 6. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Zrakoplovni sektor ponovo će u 2023. godini poslovati u plusu, nakon dvije godine gubitaka, zahvaljujući stabilizaciji prometa nakon ublažavanja covid restrikcija, prognozirala je u utorak Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA). 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenom su porasle za 17,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, čime su povećane 21. mjesec zaredom na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) u ponedjeljak je pozdravila skorašnje potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a, najavljeno za 7. prosinca u Washingtonu, koje će značiti manje financijsko i administrativno opterećenje za poduzeća koja izravno posluju.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth u ponedjeljak je stekao većinski udio u društvu Yellow Submarine, koje upravlja vodećim brendom premium burgera u središnjoj Europi Submarine, priopćeno je iz tog fonda.