11.05.2020 08:15
BUDIMPEŠTA, 8. svibnja 2020. (Hina) - Mađarska banka OTP izvijestila je u petak da je u prvom tromjesečju poslovala s gubitkom zbog znatno većih rezervacija za očekivani otpis kredita povezan s pandemijom koronavirusa.
U razdoblju od siječnja do ožujka OTP je zabilježio konsolidirani gubitak nakon poreza od 4,1 milijardu forinti (11,7 milijuna eura). Isto razdoblje prošle godine banka je zaključila s konsolidiranom dobiti nakon poreza od 72,6 milijardi forinti.Ukupni troškovi rizika iznosili su 91,7 milijardi forinti, u odnosu na 6,2 milijarde forinti u istom razdoblju prošle godine.

Najveći dio troškova činile su rezervacije za otpis kredita, prema međunarodnim računovodstvenim standardima koji su prilagođeni pogoršanim izgledima za gospodarstvo zbog pandemije. Kada se isključe efekti prilagodbe, banka je prvo tromjesečje zaključila s konsolidiranom dobiti nakon poreza od 31,8 milijardi forinti. Ukupni prihodi porasli su 18 posto, na 283,9 milijardi forinti.Neto prihodi od kamata poskočili su 23 posto, na 200,3 milijarde forinti. Sličan postotni rast zabilježen je i u stavci neto prihoda od naknada i provizija koji su dosegnuli 69,2 milijarde forinti.

OTP-ova hrvatska podružnica poslovala je u prvom ovogodišnjem tromjesečju s dobiti nakon poreza bez efekata prilagodbi od 2,64 milijarde forinti, manjom 70 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Ukupni su joj prihodi smanjeni pet posto, na 19,4 milijarde forinti. Neto kamatni prihodi zabilježili su pak isti postotni rast, na 14,7 milijardi forinti. Neto prihodi od naknada i provizija pali su četiri posto, na 3,8 milijardi forinti.  Rezervacije za otpis kredita iznosile su 5,73 milijarde forinti. U istom prošlogodišnjem razdoblju otpustila je 426 milijuna forinti rezervacija za otpis kredita.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKAHALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.

ZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 30. studenoga 2022. (Hina/afp) – Gotovo tri četvrtine ljudi starijih od deset godina u svijetu posjeduje mobitel putem kojega je omogućen pristup internetu, ali ipak gotovo trećina nema mu pristup, objavila je u srijedu agencija Ujedinjenih naroda.

LUXEMBOURG, 30. studenoga 2022. (Hina) - Inflacija u eurozoni oslabila je u studenome, kliznuvši na 10 posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.