11.05.2020 08:15
BUDIMPEŠTA, 8. svibnja 2020. (Hina) - Mađarska banka OTP izvijestila je u petak da je u prvom tromjesečju poslovala s gubitkom zbog znatno većih rezervacija za očekivani otpis kredita povezan s pandemijom koronavirusa.
U razdoblju od siječnja do ožujka OTP je zabilježio konsolidirani gubitak nakon poreza od 4,1 milijardu forinti (11,7 milijuna eura). Isto razdoblje prošle godine banka je zaključila s konsolidiranom dobiti nakon poreza od 72,6 milijardi forinti.Ukupni troškovi rizika iznosili su 91,7 milijardi forinti, u odnosu na 6,2 milijarde forinti u istom razdoblju prošle godine.

Najveći dio troškova činile su rezervacije za otpis kredita, prema međunarodnim računovodstvenim standardima koji su prilagođeni pogoršanim izgledima za gospodarstvo zbog pandemije. Kada se isključe efekti prilagodbe, banka je prvo tromjesečje zaključila s konsolidiranom dobiti nakon poreza od 31,8 milijardi forinti. Ukupni prihodi porasli su 18 posto, na 283,9 milijardi forinti.Neto prihodi od kamata poskočili su 23 posto, na 200,3 milijarde forinti. Sličan postotni rast zabilježen je i u stavci neto prihoda od naknada i provizija koji su dosegnuli 69,2 milijarde forinti.

OTP-ova hrvatska podružnica poslovala je u prvom ovogodišnjem tromjesečju s dobiti nakon poreza bez efekata prilagodbi od 2,64 milijarde forinti, manjom 70 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Ukupni su joj prihodi smanjeni pet posto, na 19,4 milijarde forinti. Neto kamatni prihodi zabilježili su pak isti postotni rast, na 14,7 milijardi forinti. Neto prihodi od naknada i provizija pali su četiri posto, na 3,8 milijardi forinti.  Rezervacije za otpis kredita iznosile su 5,73 milijarde forinti. U istom prošlogodišnjem razdoblju otpustila je 426 milijuna forinti rezervacija za otpis kredita.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.