07.05.2020 08:30
LONDON, 6. svibnja 2020. (Hina/Reuters) - Tečaj eura u srijedu je nastavio slabiti na međunarodnim tržištima pod utjecajem odluke njemačkog ustavnog suda vezano za kupnje državnih obveznica, dok je jen ojačao na najviše razine prema dolaru u sedam tjedana.
Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,0795 dolara, što znači da je oslabio 0,4 posto u odnosu na završetak trgovanja u utorak. U ranijem trgovanju nakratko mu je tečaj skliznuo na najnižu razinu u gotovo dva tjedna, od 1,0786 dolara za euro.

Na dobitku prema euru, pak, bile valute skandinavskih zemalja. Švedska kruna u jednom je trenutku dosegnula najvišu cijenu prema euru u dva mjeseca, a norveška u mjesec dana. Tečaj jena ojačao je pak prema dolaru za 0,2 posto, na 106,20 jena za dolar, najviše razine od 17. ožujka.

Odluka njemačkog ustavnog suda dovela je u pitanje sudjelovanje Njemačke u programu poticaja u eurozoni. U utorak je taj sud Europskoj središnjoj banci (ECB) dao rok od tri mjeseca da opravda kupnje u okviru svoga programa kupnje državnih obveznica, jer bi u protivnom njemačka središnja banka Bundesbank mogla ostati bez sudjelovanja u tom jednom od glavnih programa poticaja, podsjeća Reuters.

„Neki klijenti stječu dojam da je puno lakše provoditi poticajne mjere u SAD-u nego je to slučaj s Europom”, rekao je Neil Jones, direktor odjela za trgovanje valutama u banci Mizuho. Očekuje se da će ECB moći opravdati svoje kupnje obveznica, pa odluka njemačkog suda vjerojatno neće ugroziti poticajne mjera u eurozoni. No, takav razvoj situacije rezultirao je dodatnom neizvjesnošću u vrijeme dok gospodarstva vode tešku borbu s koronakrizom.

Athanasios Vamvakidis, čelnik odjela strategije za valute skupine G10 u Bank of America Merrill Lynchu, očekuje da će euro dalje slabiti u kontekstu slabijih izgleda za globalno gospodarstvo, dublje recesije u eurozoni nego se očekuje drugdje, slabijeg odgovora eurozone na planu makroekonomske politike i niskih cijena nafte. Poslovne aktivnosti u eurozoni u prošlom su mjesecu gotovo zaustavljene uslijed mjera karantene koje su vlade uvele radi sprečavanja širenja zaraze, primoravši prekid rada tvornica, trgovina, restorana i sektora slobodnih aktivnosti, pokazala su izvješća o indeksima menadžera nabave.

M&A procesZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Infinum u kategoriji velikih tvrtki, Q agency u kategoriji srednjih i The Productive Company u kategoriji malih najbolji su poslodavci u 2022. godini, pokazuju rezultati istraživanja zadovoljstva zaposlenika, koje je portal MojPosao proveo u 67 tvrtki.

ZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ocijenila je u četvrtak da ulazak Hrvatske u schengenski prostor te potpisivanje Konvencije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a predstavljaju snažan poticaj hrvatskom gospodarstvu. 

ZAGREB, 9. prosinca 2022. (Hina) - Do ponedjeljka 5. prosinca poslodavci su svojim zaposlenima uz redovne mjesečne plaće tijekom ove godine isplatili i oko 7,71 milijardi kuna neoporezivih naknada, piše u petak Večernji list. 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) pokrenuli su prvi hrvatski deep-tech venture builder Nuqleus, odnosno novi program za povezivanje znanstveno-istraživačkih institucija, industrije i startup ekosustava, a prijave na njega traju do 15. siječnja iduće godine, priopćeno je u srijedu s FER-a.

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Radnici zagrebačke Čistoće prosvjedovali su u srijedu ispred ulaza u zgradu Čistoće tražeći povećanje plaća najslabije plaćenim radnicima i usklađivanje koeficijenata s drugim podružnicama Zagrebačkog holdinga, te su najavili prekid rada na Božić ako im se ne ispune zahtjevi.