07.05.2020 08:30
LONDON, 6. svibnja 2020. (Hina/Reuters) - Tečaj eura u srijedu je nastavio slabiti na međunarodnim tržištima pod utjecajem odluke njemačkog ustavnog suda vezano za kupnje državnih obveznica, dok je jen ojačao na najviše razine prema dolaru u sedam tjedana.
Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,0795 dolara, što znači da je oslabio 0,4 posto u odnosu na završetak trgovanja u utorak. U ranijem trgovanju nakratko mu je tečaj skliznuo na najnižu razinu u gotovo dva tjedna, od 1,0786 dolara za euro.

Na dobitku prema euru, pak, bile valute skandinavskih zemalja. Švedska kruna u jednom je trenutku dosegnula najvišu cijenu prema euru u dva mjeseca, a norveška u mjesec dana. Tečaj jena ojačao je pak prema dolaru za 0,2 posto, na 106,20 jena za dolar, najviše razine od 17. ožujka.

Odluka njemačkog ustavnog suda dovela je u pitanje sudjelovanje Njemačke u programu poticaja u eurozoni. U utorak je taj sud Europskoj središnjoj banci (ECB) dao rok od tri mjeseca da opravda kupnje u okviru svoga programa kupnje državnih obveznica, jer bi u protivnom njemačka središnja banka Bundesbank mogla ostati bez sudjelovanja u tom jednom od glavnih programa poticaja, podsjeća Reuters.

„Neki klijenti stječu dojam da je puno lakše provoditi poticajne mjere u SAD-u nego je to slučaj s Europom”, rekao je Neil Jones, direktor odjela za trgovanje valutama u banci Mizuho. Očekuje se da će ECB moći opravdati svoje kupnje obveznica, pa odluka njemačkog suda vjerojatno neće ugroziti poticajne mjera u eurozoni. No, takav razvoj situacije rezultirao je dodatnom neizvjesnošću u vrijeme dok gospodarstva vode tešku borbu s koronakrizom.

Athanasios Vamvakidis, čelnik odjela strategije za valute skupine G10 u Bank of America Merrill Lynchu, očekuje da će euro dalje slabiti u kontekstu slabijih izgleda za globalno gospodarstvo, dublje recesije u eurozoni nego se očekuje drugdje, slabijeg odgovora eurozone na planu makroekonomske politike i niskih cijena nafte. Poslovne aktivnosti u eurozoni u prošlom su mjesecu gotovo zaustavljene uslijed mjera karantene koje su vlade uvele radi sprečavanja širenja zaraze, primoravši prekid rada tvornica, trgovina, restorana i sektora slobodnih aktivnosti, pokazala su izvješća o indeksima menadžera nabave.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.