05.05.2020 08:25
ZAGREB, 4. svibnja 2020. (Hina)  - Crobex indeksi Zagrebačke burze u ponedjeljak su pali za više od jedan posto, pod utjecajem gubitaka na europskim burzama, a pritom su sva najlikvidnija izdanja zabilježila pad cijene. 
Crobex indeks je u ponedjeljak pao za 1,22 posto, na 1.525 bodova, a Crobex10 za 1,64 posto, na 938 bodova.Redovni promet dionicama iznosio je 12 milijuna kuna, što je četiri milijuna kuna više nego u prošli četvrtak. Crobexi prate pad svjetskih burzi, koje su pod pritiskom nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump zaprijetio Kini uvođenjem carina jer smatra da Peking nije učinio dovoljno na zaustavljanju koronavirusa prije nego što se proširio svijetom.

'Ulje na vatru' dolio je u nedjelju američki državni tajnik Mike Pompeo kazavši da postoje "značajni dokazi" da je koronavirus nastao u kineskom laboratoriju u Wuhanu. Kina sve to opovrgava, no rast napetosti između te dvije zemlje izazvao je jutros oštar pad azijskih i europskih burzi.STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 16,00 sati u minusu 2,3 posto.

Najveći promet, 2,22 milijuna kuna, ostvaren je dionicom Valamar Rivijere, čija je cijena pala za više od tri posto, na 22 kuna. Slijedi povlaštena dionica Adrisa, s prometom od 2,2 milijuna kuna i padom cijene za 2,49 posto, na 353 kune. Znatniji promet ostvaren je i dionicom HT-a, 1,95 milijuna kuna, a cijena joj je pala 0,91 posto, na 163,5 kuna. U fokusu investitora bila je i dionica Optima telekoma, kojom je ostvareno 765 tisuća kuna. Cijena joj je potonula 5,5 posto, na 5,14 kuna.

Najveći pad cijene zabilježila je dionica Vira, čija je cijena pala za više od 6 posto, na 54,5 kuna. Iz Vira su u ponedjeljak je na upit Zagrebačke burze oko medijskih napisa o njezinom zatvaranju i otpuštanju radnika, odgovorili kako se racionalizacija poslovanja, među ostalim i smanjenje broja radnika, obavlja na razini tvrtke Hrvatska industrija šećera, a ne na razini Vira.

Prema pisanju poslovnog tjednika Lider, nakon udruživanja tri šećerane u tvrtku Hrvatska industrija šećera početkom 2019. započela je racionalizacija poslovanja grupe, a posljedice će se najviše osjetiti u Virovitici. Šećerana u Virovitici od prošlog tjedna ima samo 60-tak zaposlenika, piše Lider, navevši i da jesenske kampanje šećerne repe u Virovitici ove godine neće biti. Iz Vira u odgovoru Zagrebačkoj burzi navode da su nakon objedinjavanja svih hrvatskih proizvođača šećera, "svi proizvodni kapaciteti, uključujući i ugovore o radu radnika Viro tvornice šećera d.d. prenijeti na novoosnovano trgovačko društvo Hrvatska industrija šećera d.d. Zagreb". "Stoga se racionalizacija poslovanja kroz, među ostalim, i smanjenje broja radnika udruženih proizvođača, obavlja na razini društva Hrvatska industrija šećera, a ne na razini Viro tvornice šećera", ističu iz Vira. 

Istodobno, najviše je porasla cijena Ingre, za 10,87 posto, na 5,1 kunu.Od poslovnih objava, AD Plasik izvijestio je da Ford danas nastavlja s proizvodnjom na lokacijama u Njemačkoj i Rumunjskoj, proizvodnju je pokrenuo i Fiat na lokacijama u Italiji, a s radom je započeo i Suzuki u Mađarskoj. Svi kupci te solinske kompanije za početak će raditi sa smanjenim kapacitetima, a tome će se prilagoditi i kapaciteti tvornica AD Plastika. Cijena dionice AD Plastika pala je za 2,2 posto, na 134,5 kuna.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.