04.05.2020 07:09
ZAGREB, 30. travnja 2020. (Hina) - Kraš grupa je u prvom tromjesečju ostvarila neto dobit od 7,3 milijuna kuna, što je rast od 1,9 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavili su u četvrtak iz Kraša.
Kraš grupa je u prva je tri mjeseca ostvarila 215,5 milijuna kuna ukupnih prihoda, pri čemu su prihodi od prodaje iznosili 213,8 milijuna kuna.

Na domaćem tržištu ostvareni su prihodi od 113,4 milijuna kuna, što je rast od 4,6 posto, dok je u inozemstvu ostvaren slabiji rezultat na godišnjoj razini s ukupno 98,9 milijuna kuna prihoda. Tako je u prvom tromjesečju ove godine udio izvoznih prihoda u ukupnim prihodima od prodaje iznosio 46,2 posto.

Ukupni konsolidirani rashodi Grupe u prvom tromjesečju su iznosili 205,8 milijuna kuna. "Zadovoljni smo ostvarenim poslovnim rezultatima, jer smo unatoč ograničenjima uzrokovanim prevencijom pandemije koronavirusom i njezinoj eskalaciji tijekom ožujka, u prvom tromjesečju zadržali razinu prodaje i izvoz na najvažnija tržišta", kazao je predsjednik Uprave Damir Bulić.

Kretanja u posljednjih desetak dana ožujka i preliminarni rezultati u travnju, kako je kazao, potvrdila su njihova očekivanja o padu kupovne moći na domaćem tržištu u drugom tromjesečju, a sukladno najavama očekuju i recesiju na najvažnijim izvoznim tržištima. "U tim okolnostima ostajemo fokusirani na zadržavanje gotovo 2.500 radnih mjesta u Kraš grupi i naših poslovnih aktivnosti na više od 50 tržišta diljem svijeta", rekao je Bulić.

U priopćenju se navodi da je prvo tromjesečje ove godine obilježeno pojavom pandemije korona virusa COVID-19 i uvođenjem niza epidemioloških mjera za ograničavanje širenja virusa.Mjere i preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite implementirane su u potpunosti s fokusom na zaštitu zdravlja zaposlenika, navode iz Kraša.

Napominju i kako se u prvom kvartalu dogodio i potres koji je pogodio Zagreb i okolicu i koji srećom nije prouzročio značajnije materijalne štete na proizvodnim i poslovnim objektima Društva. Unatoč pandemiji i potresu investicijske aktivnosti se nastavljaju u planiranoj visini i dinamici, ističu iz Kraša.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKAHALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.

ZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 30. studenoga 2022. (Hina/afp) – Gotovo tri četvrtine ljudi starijih od deset godina u svijetu posjeduje mobitel putem kojega je omogućen pristup internetu, ali ipak gotovo trećina nema mu pristup, objavila je u srijedu agencija Ujedinjenih naroda.

LUXEMBOURG, 30. studenoga 2022. (Hina) - Inflacija u eurozoni oslabila je u studenome, kliznuvši na 10 posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.