04.05.2020 07:59
ZAGREB, 30. travnja 2020. (Hina) - Glavna skupština Podravke je u četvrtak prihvatili protuprijedlog predstavnika države po kojem će se dioničarima iz prošlogodišnje neto dobiti isplatiti dividenda u iznosu od 9 kuna po dionici, objavila je koprivnička prehrambena kompanija. 
Na glavnoj je skupštini zaprimljen protuprijedlog Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) kao zakonskog zastupnika Republike Hrvatske i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na prijedlog odluke o upotrebi dobiti za 2019. godinu, koji je dobio potrebnu većinu glasova dioničara odnosno njihovih zastupnika i punomoćnika, navodi se u objavi na Zagrebačkoj burzi.

Sukladno tomu je odlučeno da se iz prošlogodišnje neto dobiti Podravke, koja je iznosila 145,2 milijuna kuna, iznos od 7,26 milijuna kuna unese u zakonske rezerve, a dioničarima isplati dividenda u bruto iznosu od 9 kuna po dionici.Dividenda će se isplatiti dioničarima koji su upisani u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva d.d. na dan 29. svibnja, a tražbina za isplatu dividende dospijeva na dan 26. lipnja 2020. godine. Nakon što se neto dobit rasporedi u zakonske rezerve i za dividendu, preostali dio neto dobiti prenijet će se u ostale rezerve, odlučila je glavna skupština.

Inače, prvotni prijedlog nije predviđao isplatu dividende iz prošlogodišnje dobiti. Naime, tim je prijedlogom bilo predviđeno da se u zakonske rezerve rasporedi iznos od 7,26 milijuna kuna, 73,85 milijuna kuna u ostale rezerve, a 64,08 milijuna kuna u zadržanu (neraspoređenu) dobit društva.

Po podacima s internet stranice Podravke, krajem ožujka ove godine većinski su vlasnički udio od 52,2 posto u kompaniji imali mirovinski fondovi, dok država ima 25,5 posto dionica. Uz odluku o uporabi dobiti, dioničari Podravke su na današnjoj glavnoj skupštini dali razrješnice predsjedniku i članovima Uprave te Nadzornog odbora, kao i ovlast Upravi na stjecanje vlastitih dionica. Za revizora za ovu godinu imenovana je revizorsko društvo Ernst&Young, odlučila je skupština.

Plinsko postrojenjeZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Vlada je na sjednici u četvrtak s ciljem povećanja sigurnosti opskrbe plinom, donijela odluku o izgradnji plinovoda Zlobin - Bosiljevo i povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje, pri čemu ukupna vrijednost ulaganja doseže 180 milijuna eura.

SPLIT, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Storylines residential ships i splitski Brodosplit potpisali su ugovor o gradnji prvog svjetskog ekološki održivog rezidencijalnog broda, vrijednog 1,5 milijardi američkih dolara, priopćeno je iz te kompanije iz Miamija.

ZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Kako bi očuvala proizvodnju mlijeka na svom otkupnom području, tvrtka Dukat podići će, po sedmi put u ovoj godini, otkupnu cijenu mlijeka, pa će od 1. listopada Dukat za svaku predanu litru mlijeka svojim kooperantima plaćati dodatnih 15 lipa.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Istraživanje trendova o plaćama i dodatnim naknadama na hrvatskom tržištu, koje je provela tvrtka Manpower, pokazalo je da je većina poslodavaca, 60,5 posto ispitanih, unatoč krizi povećala plaće i naknade u prvom polugodištu, no i da dodatno ne motiviraju zaposlenike transformativnim edukacijama i obukama.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Udruga Glas poduzetnika (UGP) u srijedu je upozorila na nestabilnu situaciju na tržištu plina i nova poskupljenja, apeliravši na hitnu intervenciju vlade i resornog ministarstva, a u slučaju nepronalaska adekvatnog rješenja, najavila je i prosvjed na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.