30.04.2020 07:00
ZAGREB, 29. travnja 2020. (Hina) - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrila je u srijedu dva nova prospekta za uvrštenje dionica na uređeno tržište kapitala i to Helios Farosa, turističke tvrtke iz Staroga Grada te The Garden Brewery, tvrtke koje proizvodi craft pivo i bavi se ugostiteljstvom.

U obje te tvrtke vlasničke udjele imaju mirovinski fondovi - PBZ fond u Helios Farosu ima više od 77 posto dionica, dok Valamar Riviera ima 20 posto, a u The Garden Brewery pojedinačno najveći udio imaju AZ fondovi (AZ obvezni 30,82 posto udjela, a AZ Profit 9,9 posto), dok Milan Badelj ima 29,72 posto vlasničkog udjela. 

Kako se navodi u priopćenju s današnje sjednice Upravnog vijeća Hanfe, prospekt društva The Garden Brewery odnosi se na uvrštenje 80.807 redovnih dionica, pojedinačne nominalne vrijednosti 500 kuna, a ukupne 40,4 milijuna kuna. Riječ je o holding društvu koje u svom sastavu ima tvrtke - The Bird, čija je djelatnost proizvodnja i veleprodaja craft piva i maloprodaju Taproom Žitnjak; Lula, čija su djelatnost maloprodaja i Barovi - Tisno Resort te tvrtka Yellow Submarine, čija je djelatnost pripremanje i posluživanje hrane i pića.

Najveći dioničar The Garden Brewery je AZ obvezni mirovinski fond kategorije B s 30,82 posto udjela, a drugi po veličini je Milan Badelj s 29,72 posto vlasničkog udjela. Dobrovoljni mirovinski fond AZ Profit u vlasničkoj strukturi ima udjel od 9,9 posto, dok dvije fizičke osobe, preostali dioničari, imaju po 9,39 posto udjela.

"Iako je riječ djelatnosti koja je, posebno u vrijeme širenja bolesti COVID-19, izložena velikom riziku, izdavatelj dionica naglasio je svjesnost o okolnostima koje utječu na njihovo poslovanje kao i činjenicu da je od rujna 2019. godine do izdanja prospekta smanjen plasman zanatskog piva kupcima iz segmenta hotela, restorana i kafeterija te je obustavljen rad maloprodajnih objekata koji posluju u sastavu grupe, kao i na činjenicu da sve navedeno utječe na izvozne potencijale grupe i potencijalnu nemogućnost održavanja ljetnog festivala 'Rastovac-Tisno'. No, pritom naglašavaju da će se grupa u narednom razdoblju više orijentirati na prodaju proizvoda putem postojeće on-line infrastrukture.

Osim vlastite on-line prodaje, grupa svoje proizvode prodaje i putem aplikacija i drugih on-line servisa, a sve u cilju amortiziranja posljedica novonastalih okolnosti", navodi se u priopćenju Hanfe.Hotelsko-turističkoj tvrtki Helios Faros iz Starog Grada na otoku Hvaru odobren je prospekt u vezi s uvrštenjem 23.595.766 redovnih dionica, pojedinačne nominalne vrijednosti 10 kuna i ukupne 235,96 milijuna kuna.

Helios Faros je osnovan 2005. godine, a najznačajnija djelatnost joj je pružanje usluga smještaja i prehrane. U kolovozu 2019. godine društvo je sklopilo ugovor u odnosu na upravljanje hotelsko-turističkim objektima i sadržajima s društvom Valamar Riviera, za što zaračunava određenu naknadu, podsjećaju iz Hanfe u priopćenju. Najveći dioničar Helios Farosa, s udjelom od 77,19 posto, je PBZ obvezni mirovinski fond kategorije B, dok Valamar Riviera ima 20 posto vlasničkog udjela, a stali dioničari raspolažu s pojedinačno manje od po dva posto udjela.  

"Društvo je naglasio rizike koje pandemija COVID-19 ima za njihovo ukupno poslovanje, a što je dio ukupnih rizika turističke djelatnosti kao grane gospodarstva. Iako je riječ o društvu nad kojim je 2016. godine bio pokrenut stečaj, on je u srpnju 2019., provedbom sanacije, završen te je društvo kontinuirano poslovalo prije, tijekom i nakon stečaja", prenosi Hanfa u priopćenju. 

Inače, dionice Helios Farosa već su kotirale na Zagrebačkoj burzi, ali su zbog stečaja tvrtke povučene iz uvrštenja u travnju 2016. godine. Stečaj je zaključen u srpnju prošle godine, a kroz zajedničku su dokapitalizaciju PBZ mirovinski fond i Valamar stekli najveći vlasnički udio te najavili kako je to početak realizacije petogodišnjeg poslovnog plana koji predviđa 692 milijuna kuna ulaganja usmjerenih prvenstveno u rekonstrukciju i obnovu hotelsko-turističkih objekata i sadržaja Helios Farosa.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKASEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina. 

LONDON, 18. svibnja 2022 (Hina) - Netflix je otpustio oko 150 djelatnika, mjesec dana nakon što je objavio da prvi puta u zadnjih deset godina gubi pretplatnike. 

ZAGREB, 17. svibnja 2022. (Hina) - Hrvatska može povećati proizvodnju suncokretovog ulja i postati njegov izvoznik, ocjenjuje se u analizi konzultantske tvrtke Smarter u kojoj se ističe da Hrvatska proizvodi više suncokreta nego što joj treba, ali i znatno manje ulja od vlastitih potreba.

LONDON, 17. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Britanska stopa nezaposlenosti na početku je godine bila najniža u više od 47 godina, pokazuju službeni podaci, no plaće su nastavile zaostajati za rastućom inflacijom.