30.04.2020 07:00
ZAGREB, 29. travnja 2020. (Hina) - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrila je u srijedu dva nova prospekta za uvrštenje dionica na uređeno tržište kapitala i to Helios Farosa, turističke tvrtke iz Staroga Grada te The Garden Brewery, tvrtke koje proizvodi craft pivo i bavi se ugostiteljstvom.

U obje te tvrtke vlasničke udjele imaju mirovinski fondovi - PBZ fond u Helios Farosu ima više od 77 posto dionica, dok Valamar Riviera ima 20 posto, a u The Garden Brewery pojedinačno najveći udio imaju AZ fondovi (AZ obvezni 30,82 posto udjela, a AZ Profit 9,9 posto), dok Milan Badelj ima 29,72 posto vlasničkog udjela. 

Kako se navodi u priopćenju s današnje sjednice Upravnog vijeća Hanfe, prospekt društva The Garden Brewery odnosi se na uvrštenje 80.807 redovnih dionica, pojedinačne nominalne vrijednosti 500 kuna, a ukupne 40,4 milijuna kuna. Riječ je o holding društvu koje u svom sastavu ima tvrtke - The Bird, čija je djelatnost proizvodnja i veleprodaja craft piva i maloprodaju Taproom Žitnjak; Lula, čija su djelatnost maloprodaja i Barovi - Tisno Resort te tvrtka Yellow Submarine, čija je djelatnost pripremanje i posluživanje hrane i pića.

Najveći dioničar The Garden Brewery je AZ obvezni mirovinski fond kategorije B s 30,82 posto udjela, a drugi po veličini je Milan Badelj s 29,72 posto vlasničkog udjela. Dobrovoljni mirovinski fond AZ Profit u vlasničkoj strukturi ima udjel od 9,9 posto, dok dvije fizičke osobe, preostali dioničari, imaju po 9,39 posto udjela.

"Iako je riječ djelatnosti koja je, posebno u vrijeme širenja bolesti COVID-19, izložena velikom riziku, izdavatelj dionica naglasio je svjesnost o okolnostima koje utječu na njihovo poslovanje kao i činjenicu da je od rujna 2019. godine do izdanja prospekta smanjen plasman zanatskog piva kupcima iz segmenta hotela, restorana i kafeterija te je obustavljen rad maloprodajnih objekata koji posluju u sastavu grupe, kao i na činjenicu da sve navedeno utječe na izvozne potencijale grupe i potencijalnu nemogućnost održavanja ljetnog festivala 'Rastovac-Tisno'. No, pritom naglašavaju da će se grupa u narednom razdoblju više orijentirati na prodaju proizvoda putem postojeće on-line infrastrukture.

Osim vlastite on-line prodaje, grupa svoje proizvode prodaje i putem aplikacija i drugih on-line servisa, a sve u cilju amortiziranja posljedica novonastalih okolnosti", navodi se u priopćenju Hanfe.Hotelsko-turističkoj tvrtki Helios Faros iz Starog Grada na otoku Hvaru odobren je prospekt u vezi s uvrštenjem 23.595.766 redovnih dionica, pojedinačne nominalne vrijednosti 10 kuna i ukupne 235,96 milijuna kuna.

Helios Faros je osnovan 2005. godine, a najznačajnija djelatnost joj je pružanje usluga smještaja i prehrane. U kolovozu 2019. godine društvo je sklopilo ugovor u odnosu na upravljanje hotelsko-turističkim objektima i sadržajima s društvom Valamar Riviera, za što zaračunava određenu naknadu, podsjećaju iz Hanfe u priopćenju. Najveći dioničar Helios Farosa, s udjelom od 77,19 posto, je PBZ obvezni mirovinski fond kategorije B, dok Valamar Riviera ima 20 posto vlasničkog udjela, a stali dioničari raspolažu s pojedinačno manje od po dva posto udjela.  

"Društvo je naglasio rizike koje pandemija COVID-19 ima za njihovo ukupno poslovanje, a što je dio ukupnih rizika turističke djelatnosti kao grane gospodarstva. Iako je riječ o društvu nad kojim je 2016. godine bio pokrenut stečaj, on je u srpnju 2019., provedbom sanacije, završen te je društvo kontinuirano poslovalo prije, tijekom i nakon stečaja", prenosi Hanfa u priopćenju. 

Inače, dionice Helios Farosa već su kotirale na Zagrebačkoj burzi, ali su zbog stečaja tvrtke povučene iz uvrštenja u travnju 2016. godine. Stečaj je zaključen u srpnju prošle godine, a kroz zajedničku su dokapitalizaciju PBZ mirovinski fond i Valamar stekli najveći vlasnički udio te najavili kako je to početak realizacije petogodišnjeg poslovnog plana koji predviđa 692 milijuna kuna ulaganja usmjerenih prvenstveno u rekonstrukciju i obnovu hotelsko-turističkih objekata i sadržaja Helios Farosa.

Poticanje ulaganjaZAGREB, 6. prosinca 2022. (Hina) - Prihodi IT industrije u Hrvatskoj u 2021. premašili su 32 milijarde kuna, što je 15 posto više nego u 2020. te 57 posto više nego prije pet godina, ali plaće zaostaju za Europom, zbog čega toj industriji sve više nedostaje radnika, pa bi bilo dobro da IT dobije veću podršku države, poručeno je u utorak s konferencije Hrvatske gospodarske komore (HGK) o IT-ju.

ŽENEVA, 6. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Zrakoplovni sektor ponovo će u 2023. godini poslovati u plusu, nakon dvije godine gubitaka, zahvaljujući stabilizaciji prometa nakon ublažavanja covid restrikcija, prognozirala je u utorak Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA). 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenom su porasle za 17,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, čime su povećane 21. mjesec zaredom na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) u ponedjeljak je pozdravila skorašnje potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a, najavljeno za 7. prosinca u Washingtonu, koje će značiti manje financijsko i administrativno opterećenje za poduzeća koja izravno posluju.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth u ponedjeljak je stekao većinski udio u društvu Yellow Submarine, koje upravlja vodećim brendom premium burgera u središnjoj Europi Submarine, priopćeno je iz tog fonda.