30.04.2020 08:31
ZAGREB, 29. travnja 2020. (Hina) - Grupa Končar u prvom je tromjesečju 2020. ostvarila 538 tisuća kuna neto dobiti, što je manje od planiranog te u najvećoj mjeri posljedica ostvarenog udjela u gubitku pridruženog društva od 13,6 milijuna kuna, navodi se u konsolidiranom financijskom izvješću tvrtke objavljenom u srijedu.
"Ostvarena neto dobit znatno je manja od planirane zbog ostvarenog gubitka u pridruženom društvu. Prema procjenama, do kraja godine pridruženo društvo bi godinu trebalo završiti s pozitivnim rezultatom kako je i planirano", ističu iz Končara.

Napominju i kako se poslovanje Končara u prvom kvartalu ove godine, kao i većine poslovnih subjekata, u Hrvatskoj odvijalo u nepredvidivim okolnostima uzrokovanim pandemijom Covida-19 te posljedicama nastalim nakon potresa u Zagrebu.

U svim društvima Grupe organizirani su timovi koji svakodnevno prate aktualnu situaciju i donose ključne mjere kako bi se održala neprekinutost poslovanja, ali i maksimalno zaštitilo zaposlene i njihovo zdravlje, sve u skladu s naputcima nacionalnog stožera. Također se ističe kako je u proizvodnim društvima organiziran rad u smjenama da bi se omogućilo socijalno distanciranje. Svi radnici koji su u mogućnosti, rade od kuće, a radnici koji su boravili na ugroženim područjima ili bili u kontaktu s oboljelima provode mjeru samoizolacije.

Bez obzira na izvanredne okolnosti u kojima su se odvijale poslovne aktivnosti, Grupa Končar je, kako se navodi u izvješću, u prvom kvartalu ostvarila ukupne prihode od 648,6 milijuna kuna, što je 9,9 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

Zbog usporedivosti podataka iz ostvarenja 2019. isključeni su podaci koji se odnose na prekinuto poslovanje (prodaja društva Končar – Kućanski aparati), pojašnjavaju u Končaru. Prihodi od prodaje u prvom su tromjesečju prema istom razdoblju lani porasli sedam posto, na 604,5 milijuna kuna. Pritom su na domaćem tržištu prihodi od prodaje dosegnuli 222,7 milijuna kuna, što je za 41,7 milijuna kuna ili 23 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. 

Prihodi od prodaje na inozemnom tržištu dosežu 381,8 milijuna kuna, što je na razini ostvarenja u istom razdoblju prošle godine. Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje je 63,2 posto. Najznačajniji izvoz ostvaren je na tržištu Njemačke -  41,8 milijuna kuna ili 11 posto ukupnog izvoza, Švedske od 38 milijuna kuna ili 10 posto ukupnog izvoza, Gvineje 32 milijuna kuna, Austrije 30,3 milijuna kuna te SAD 21,5 milijuna kuna.

Ukupni rashodi Grupe u prvom su tromjesečju porasli za 10,6 posto, na 642,6 milijuna kuna. U prva tri mjeseca društva Grupe Končar ugovorila su novih poslova u vrijednosti 676,1 milijuna kuna. Od ukupnog iznosa ugovorenih poslova, 197,1 milijun kuna ugovoreno je za domaće tržište, a 478,9 milijuna kuna ili 70,8 posto ukupno ugovorenih poslova, odnosi se na ugovore u izvozu.

Stanje ugovorenih poslova na dan 31. ožujka ove godine iznosi 3,39 milijardi kuna što je 2,2 posto više u odnosu na stanje na početku godine. "Mogući negativni utjecaj na poslovanje Grupe prije svega ovisi o duljini izvanrednih mjera u Hrvatskoj ali i svijetu, zbog činjenice da je tržišna aktivnost Grupe Končar izložena svjetskim poremećajima u lancu dobave materijala i isporuka proizvoda.

Uz odgovarajuće mjere koje se poduzimaju, neupitnu predanost naših zaposlenika te stabilnu financijsku situaciju, uvjerenja smo da u ovim okolnostima možemo odgovoriti na izazove te redovno nastaviti s poslovanjem", kaže u komentaru poslovnih rezultata predsjednik Uprave Gordan Kolak.

AVIONLONDON, 11. kolovoza 2022. (Hina) - Irska niskobudžetna zrakoplovna kompanija Ryanair više neće nuditi letove po najnižim cijenama zbog snažnog rasta cijena goriva, rekao je izvršni direktor Michael O'Leary napomenuvši da je era karata od 10 eura završila.

ZAGREB, 12. kolovoza 2022. (Hina) -  U Hrvatskoj je krajem lipnja bilo 316.052 registriranih poslovnih subjekata, od čega 56 posto ili 176.882 aktivnih, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

RIJEKA, 11. kolovoza 2022. (Hina) - Uspostavljen je prvi izravni teretni, kontejnerski i željeznički servis iz Rijeke za Češku, koji povezuje riječku luku preko kontejnerskog terminala na Brajdici s češkim gradom Paskovom, priopćeno je u četvrtak iz tvrtke Jadranska vrata, koja upravlja terminalom Brajdica.

ZAGREB, 10. kolovoza 2022. (Hina) - Osiguravajuća društva su do kraja srpnja zaračunala ukupnu bruto premiju od 7,9 milijardi kuna, što je porast za 7,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, pokazuju kumulativni podaci koje je u srijedu objavio Hrvatski ured za osiguranje (HUO).

ZAGREB, 11. kolovoza 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za svibanj iznosila je 8.863 kune, što je porast za 7,4 posto u odnosu na svibanj 2021., podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba.