29.04.2020 09:06
ZAGREB, 28. travnja 2020. (Hina) – Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje stagnacija Crobexa, a u fokusu investitora bit će financijska izvješća domaćih kompanija za prvo tromjesečje, posebice objave vezane za utjecaj pandemije na njihovo poslovanje i očekivanja menadžmenta za cijelu godinu. 
Svi analitičari koji su sudjelovali u anketi Hine očekuju danas stagnaciju Crobexa. Crobex indeks jučer je ojačao 0,57 posto, na 1.573 boda, a Crobex10 za 0,43 posto, na 966 bodova. Svi sektorski indeksi su porasli, a najviše turistički, za 1,32 posto. Redovni promet dionicama iznosio je 10,6 milijuna kuna, što je 5,8 milijuna kuna više nego u petak. 

"Optimizam ulagača s obje strane Atlantika, na krilima najavljenih popuštanja uvedenih mjera za obuzdavanje širenja pandemije Covid-19, prelio se i na domaće dioničko tržište te je Crobex početkom tjedna porastao. Pritom je nastavljen snažan rast dionice kompanije Tankerska Next Generation uslijed pozitivnih očekivanja investitora, a obzirom na trenutnu situaciju na tržištu nafte vezanu uz nedostatak skladišnih kapaciteta", kaže Silvija Kranjec, financijska analitičarka u Raiffeisen bank Austria. 

Fokus investitora u nastavku tjedna okreće se prema sezoni objava financijskih izvješća za prvo tromjesečje 2020., a pritom će od posebnog značaja za ulagače biti objave vezane za utjecaj pandemije Covid-19 na poslovanje domaćih kompanija i očekivanja menadžmenta za 2020. godinu, dodaje Kranjec. Najveći promet, 4,43 milijuna kuna, ostvaren je jučer dionicom Valamar Riviere, čija je cijena porasla 3 posto, na 24 kune. Po likvidnosti je slijedila dionica Dukata, kojom je ostvareno 915 tisuća kuna prometa.

Cijena joj je potonula 7,25 posto, na 640 kuna, pa je bila najveća gubitnica. U fokusu investitora bila je i dionica Arena Hospitality grupe, kojom je ostvareno 848 tisuća kuna prometa, a cijena joj je porasla 3,57 posto, a 232 kune. Znatnije se trgovalo i dionicom Tankerske Next Generation, kojom je ostvareno 817 tisuća kuna prometa. Cijena joj je porasla 7,4 posto, na 58 kuna, pa je među likvidnijima bila i najveća dobitnica. Jučer se na burzi trgovalo s ukupno 39 izdanja, pri čemu je njih 18 ostvarilo rast cijene, 14 pad, a sedam nije zabilježilo promjenu cijene.(Hina) xsbo yneba

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.