29.04.2020 09:06
ZAGREB, 28. travnja 2020. (Hina) – Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje stagnacija Crobexa, a u fokusu investitora bit će financijska izvješća domaćih kompanija za prvo tromjesečje, posebice objave vezane za utjecaj pandemije na njihovo poslovanje i očekivanja menadžmenta za cijelu godinu. 
Svi analitičari koji su sudjelovali u anketi Hine očekuju danas stagnaciju Crobexa. Crobex indeks jučer je ojačao 0,57 posto, na 1.573 boda, a Crobex10 za 0,43 posto, na 966 bodova. Svi sektorski indeksi su porasli, a najviše turistički, za 1,32 posto. Redovni promet dionicama iznosio je 10,6 milijuna kuna, što je 5,8 milijuna kuna više nego u petak. 

"Optimizam ulagača s obje strane Atlantika, na krilima najavljenih popuštanja uvedenih mjera za obuzdavanje širenja pandemije Covid-19, prelio se i na domaće dioničko tržište te je Crobex početkom tjedna porastao. Pritom je nastavljen snažan rast dionice kompanije Tankerska Next Generation uslijed pozitivnih očekivanja investitora, a obzirom na trenutnu situaciju na tržištu nafte vezanu uz nedostatak skladišnih kapaciteta", kaže Silvija Kranjec, financijska analitičarka u Raiffeisen bank Austria. 

Fokus investitora u nastavku tjedna okreće se prema sezoni objava financijskih izvješća za prvo tromjesečje 2020., a pritom će od posebnog značaja za ulagače biti objave vezane za utjecaj pandemije Covid-19 na poslovanje domaćih kompanija i očekivanja menadžmenta za 2020. godinu, dodaje Kranjec. Najveći promet, 4,43 milijuna kuna, ostvaren je jučer dionicom Valamar Riviere, čija je cijena porasla 3 posto, na 24 kune. Po likvidnosti je slijedila dionica Dukata, kojom je ostvareno 915 tisuća kuna prometa.

Cijena joj je potonula 7,25 posto, na 640 kuna, pa je bila najveća gubitnica. U fokusu investitora bila je i dionica Arena Hospitality grupe, kojom je ostvareno 848 tisuća kuna prometa, a cijena joj je porasla 3,57 posto, a 232 kune. Znatnije se trgovalo i dionicom Tankerske Next Generation, kojom je ostvareno 817 tisuća kuna prometa. Cijena joj je porasla 7,4 posto, na 58 kuna, pa je među likvidnijima bila i najveća dobitnica. Jučer se na burzi trgovalo s ukupno 39 izdanja, pri čemu je njih 18 ostvarilo rast cijene, 14 pad, a sedam nije zabilježilo promjenu cijene.(Hina) xsbo yneba

M&A procesZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Infinum u kategoriji velikih tvrtki, Q agency u kategoriji srednjih i The Productive Company u kategoriji malih najbolji su poslodavci u 2022. godini, pokazuju rezultati istraživanja zadovoljstva zaposlenika, koje je portal MojPosao proveo u 67 tvrtki.

ZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ocijenila je u četvrtak da ulazak Hrvatske u schengenski prostor te potpisivanje Konvencije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a predstavljaju snažan poticaj hrvatskom gospodarstvu. 

ZAGREB, 9. prosinca 2022. (Hina) - Do ponedjeljka 5. prosinca poslodavci su svojim zaposlenima uz redovne mjesečne plaće tijekom ove godine isplatili i oko 7,71 milijardi kuna neoporezivih naknada, piše u petak Večernji list. 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) pokrenuli su prvi hrvatski deep-tech venture builder Nuqleus, odnosno novi program za povezivanje znanstveno-istraživačkih institucija, industrije i startup ekosustava, a prijave na njega traju do 15. siječnja iduće godine, priopćeno je u srijedu s FER-a.

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Radnici zagrebačke Čistoće prosvjedovali su u srijedu ispred ulaza u zgradu Čistoće tražeći povećanje plaća najslabije plaćenim radnicima i usklađivanje koeficijenata s drugim podružnicama Zagrebačkog holdinga, te su najavili prekid rada na Božić ako im se ne ispune zahtjevi.