29.04.2020 08:52
ZAGREB, 28. travnja 2020. (Hina) - Croatia osiguranje (CO) u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila je neto dobit od 93,8 milijuna kuna, što je 16,5 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, navodi se u financijskom izvješću objavljenom u utorak.
Dobit prije oporezivanja iznosila je 120,4 milijuna kuna, što predstavlja povećanje od 20,6 posto, pokazuje nerevidirano nekonsolidirano izvješće. Iz CO-a ističu da s ukupnim udjelom od 28,1 posto i nadalje imaju vodeću poziciju na hrvatskom tržištu osiguranja.

Pritom, zarađena premija, koja čini 72,7 posto ukupnih prihoda tvrtke, iznosi 597,8 milijuna kuna, što je za 1,6 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje prethodne godine. Ukupna zaračunata bruto premija pritom je manja za 4,7 posto te iznosi 857,3 milijuna kuna. Od toga, zaračunata premija neživotnih osiguranja iznosi 741,7 milijuna kuna, 0,5 posto više no u istom razdoblju prethodne godine, dok zaračunata premija životnih osiguranja iznosi 115,7 milijuna kuna, 28,4 posto manje no u prvom kvartalu 2019. godine.

U poslovima ulaganja sredstava neživotnih i životnih osiguranja ostvareni su pak prihodi u iznosu od 208,7 milijuna kuna, što predstavlja povećanje od 104,3 posto u odnosu na usporedno lanjsko razdoblje.Prihodi od ulaganja tako čine 25,4 posto ukupnih prihoda kompanije, dok troškovi ulaganja dosežu 79,9 milijuna kuna i čine 11,4 posto ukupnih troškova.Iz najvećeg hrvatskog osiguravajućeg društva izvijestili su da im izdaci za štete čine 68 posto ukupnih rashoda te iznose 477,1 milijuna kuna, što je povećanje od 40,2 posto prema istom razdoblju 2019. godine.

Troškovi pribave i troškovi uprave ukupno iznose 185,5 milijuna kuna, što je 9,8 posto manje nego u prvom lanjskom kvartalu.Ukupna imovina društva s 31. ožujkom iznosi 11,6 milijardi kuna, što je 3,8 posto više u odnosu na zadnji dan prošle godine. Obračunate tehničke pričuve sa zadnjim danom ožujka iznosile su 6,5 milijardi kuna te su 3,7 posto veće od u odnosu na 31. prosinca 2019. godine.

Grupa CO također s manjom zarađenom premijom, a većim prihodima od ulaganja

Grupa Croatia osiguranje, koja posluje u Hrvatskoj i na tržištima regije - Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Sloveniji - ostvarila je konsolidiranu dobit nakon oporezivanja i udjela manjinskih dioničara u iznosu od 119 milijuna kuna, 28,3 posto više u odnosu na prošlogodišnji prvi kvartal. Ukupna zaračunata bruto premija na razini grupe u promatranom razdoblju iznosi 983,6 milijuna kuna, 4,9 posto manje na godišnjoj razini. Pritom, zaračunata bruto premija neživotnih osiguranja iznosi 843,1 milijun kuna, isto kao i lani, dok zaračunata bruto premija životnog osiguranja bilježi pad od 26,5 posto, na 140,5 milijuna kuna.

Zarađena premija u izvještajnom razdoblju tako iznosi 718,7 milijuna kuna, 1,6 posto manje u odnosu na prvi prošlogodišnji kvartal, dok su prihodi od ulaganja skočili za 110,1 posto, na 230,7 milijuna kuna. Izdaci za štete iznose 545,4 milijuna kuna, što je povećanje za 36,6 posto na godišnjoj razini. Pritom, neživotna osiguranja bilježe povećanje izdataka za štete za 15,1 posto, a životna osiguranja za 94,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Solventnost ni na koji način ne bi trebala biti dovedena u pitanje

Kada je riječ o utjecaju koronavirusa, iz CO-a kažu da je tijekom 2020. godine vrlo vjerojatno usporavanje ekonomije, uslijed čega je moguće očekivati nižu potrošnju te posljedično i manju potražnju za uslugama osiguranja, budući da je volumen zaračunate premije osiguranja povezan s kretanjima BDP-a. Iz kompanije kažu da bi pod utjecajem nepovoljnih ekonomskih okolnosti moglo doći i do volatilnosti sveobuhvatne dobiti iz ulaganja, kao posljedice kretanja na financijskim tržištima, zatim povećanja kreditnog rizika, kao i povećanja vrijednosnih usklađenja potraživanja iz ugovora o osiguranju, a navode i rast broja otkupa polica životnog osiguranja.Iz Croatia osiguranja navode i da temeljem trenutno dostupnih informacija ne mogu pouzdano procijeniti eventualni iznos gubitaka koji bi nastali kao posljedica izravnog utjecaja COVID-19.

Međutim, u sklopu procesa vlastite procjene rizika i solventnosti (ORSA), proveli su niz stres testova, analiza osjetljivosti i scenarija te procjenjuju da su tim analizama pokriveni rizici koji bi mogli imati najznačajniji utjecaj."Iako se, temeljeno na analizama provedenim u ORSA procesu, očekuje određeni pad omjera solventnosti, isti omjer bi trebao ostati na razinama značajno većim od regulatorno propisanih te solventnost društva ni na koji način ne bi trebala biti dovedena u pitanje", stoji u financijskom izvješću. Kada je pak nedavni potres posrijedi, iz CO-a navode da u nekim ugovorima o osiguranju osiguravaju i rizik osiguranja od potresa, a kako je do dana izdavanja financijskog izvještaja u tijeku prijava i procjena iznosa šteta."Društvo ima adekvatnu reosigurateljnu zaštitu te će značajan dio šteta nadoknaditi kroz zaključene ugovore o reosiguranju. Stoga će učinak na financijski rezultat i financijsku poziciju društva biti značajno manji od ukupnog iznosa šteta koji će biti utvrđen. Također, društvo bilježi visoku razinu solventnosti i likvidnosti, što omogućava nesmetano poslovanje u ovim okolnostima", kažu iz CO-a.

Poticanje ulaganjaZAGREB, 6. prosinca 2022. (Hina) - Prihodi IT industrije u Hrvatskoj u 2021. premašili su 32 milijarde kuna, što je 15 posto više nego u 2020. te 57 posto više nego prije pet godina, ali plaće zaostaju za Europom, zbog čega toj industriji sve više nedostaje radnika, pa bi bilo dobro da IT dobije veću podršku države, poručeno je u utorak s konferencije Hrvatske gospodarske komore (HGK) o IT-ju.

ŽENEVA, 6. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Zrakoplovni sektor ponovo će u 2023. godini poslovati u plusu, nakon dvije godine gubitaka, zahvaljujući stabilizaciji prometa nakon ublažavanja covid restrikcija, prognozirala je u utorak Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA). 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenom su porasle za 17,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, čime su povećane 21. mjesec zaredom na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) u ponedjeljak je pozdravila skorašnje potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a, najavljeno za 7. prosinca u Washingtonu, koje će značiti manje financijsko i administrativno opterećenje za poduzeća koja izravno posluju.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth u ponedjeljak je stekao većinski udio u društvu Yellow Submarine, koje upravlja vodećim brendom premium burgera u središnjoj Europi Submarine, priopćeno je iz tog fonda.