29.04.2020 08:47
ZAGREB, 28. travnja 2020. (Hina) - AD Plastik grupa je u prvom tromjesečju ove godine ostvarila poslovne prihode u iznosu od 362,6 milijuna kuna, što je 4,1 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je neto dobit porasla za 1,1 posto, na  28,2 milijuna kuna, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješća AD Plastika. 
Po podacima iz izvješća koje je objavljeno na Zagrebačkoj burzi, ukupni prihodi AD Plastik grupe u prva tri mjeseca ove godine iznosili su 376,5 milijuna kuna, što je 2,9 posto više nego lani, dok su ukupni rashodi porasli za 4 posto, na 348,4 milijuna kuna. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) u prvom tromjesečju 2020. iznosila je 62,7 milijuna kuna, što je rast za 36,3 posto u odnosu na prva tri mjeseca 2019. godine.Unatoč negativnom utjecaju slabljenja tečajeva ruske rublje i mađarske forinte, neto dobit grupe nešto je viša od prošlogodišnje, napominju iz AD Plastika.

Neto dobit je, naime, porasla za 1,1 posto, na 28,2 milijuna kuna. "Sigurnim smo korakom zakoračili u ovu godinu i većim dijelom ovog izvještajnog razdoblja poslovali u skladu sa svojim planovima i ciljevima. Širenjem virusa Covid-19 pred sve nas su stavljeni značajni izazovi pa su tako u drugoj polovini ožujka naši kupci bili primorani privremeno zaustaviti svoje proizvodne pogone, a posljedično i mi. Stabilna financijska pozicija kompanije omogućava nam lakše podnijeti teret krize s kojom smo suočeni, a koristimo i mjere Vlade kako bismo osigurali održivost poslovanja", ističe u komentaru predsjednik Uprave AD Plastik grupe Marinko Došen.

Naglašava i kako se na svim lokacijama grupe poduzimaju aktivnosti u cilju zaštite zdravlja i sigurnosti zaposlenika. "Kontinuirano brinemo o održivosti poslovanja i koristimo ovu situaciju kao priliku za učenje i unaprjeđenje u svim segmentima svog poslovanja. Naš je cilj prebroditi krizu sa što manjim posljedicama i zadržati svoje pozicije kvalitetnog i pouzdanog partnera. Vizija i smjer kojim se želimo razvijati su jasni i od toga nećemo odustati. Kriza će nas malo usporiti, ali sigurno nas neće zaustaviti. Vjerujem kako ćemo u tome uspjeti i dugoročno opravdati povjerenje svih svojih dionika", poručuje Došen.

Iz AD Plastika u obrazloženju izvješća podsjećaju da su planom poslovanja za ovu godinu postavljeni ambiciozni planovi i ciljevi, ali će zbog više sile uzrokovane pandemijom virusa Covid-19 doći do njihove promjene. Zasad ne mogu točno procijeniti posljedice krize na poslovanje, i to ponajprije jer sama kriza još nije okončana te nije moguće procijeniti vrijeme njezinog trajanja. "Do daljnjeg su zaustavljene investicije i radi se revizija njihovog plana, te se uvode interna poboljšanja i unaprjeđenja. Kompanija koristi poticajne mjere za očuvanje radnih mjesta, odgodu plaćanja poreznih obveza te mogućnost polugodišnje odgode otplata glavnica dugoročnih kredita. Stabilna financijska pozicija ostvarena u prošloj godini te povijesno najviši prihodi i dobit, olakšavaju održivost poslovanja u ovim izazovnim vremenima", ističe se uz ostalo u financijskom izvješću.  

AD Plastik grupu, uz matičnu kompaniju AD Plastik d.d., čine i dvije tvrtke u Rusiji - AO AD Plastik Togliatti i ZAO AD Plastik Kaluga, te tvrtke ADP u Srbiji, AD Plastik u Sloveniji i AD Plastik Tisza u Mađarskoj. Po podacima iz financijskog izvješća, matična kompanija, AD Plastik d.d. je u prvom kvartalu ostvarila poslovne prihode u iznosu od 258,9 milijuna kuna, što je na godišnjoj razini porast za 2,1 posto. U prvom tromjesečju ove godine prodana je neoperativna dugotrajna imovina u Makarskoj, što je imalo jednokratni utjecaj na prihode u visini od 11,4 milijuna kuna, napominju iz solinskog proizvođača autodijelova. EBITDA AD Plastika d.d. je porasla za 53,7 posto, na 45,3 milijuna kuna, dok je neto dobit veća za 49,1 posto i iznosi 31,5 milijuna kuna, podaci su iz tromjesečnog izvješća.

Plinsko postrojenjeZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Vlada je na sjednici u četvrtak s ciljem povećanja sigurnosti opskrbe plinom, donijela odluku o izgradnji plinovoda Zlobin - Bosiljevo i povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje, pri čemu ukupna vrijednost ulaganja doseže 180 milijuna eura.

SPLIT, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Storylines residential ships i splitski Brodosplit potpisali su ugovor o gradnji prvog svjetskog ekološki održivog rezidencijalnog broda, vrijednog 1,5 milijardi američkih dolara, priopćeno je iz te kompanije iz Miamija.

ZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Kako bi očuvala proizvodnju mlijeka na svom otkupnom području, tvrtka Dukat podići će, po sedmi put u ovoj godini, otkupnu cijenu mlijeka, pa će od 1. listopada Dukat za svaku predanu litru mlijeka svojim kooperantima plaćati dodatnih 15 lipa.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Istraživanje trendova o plaćama i dodatnim naknadama na hrvatskom tržištu, koje je provela tvrtka Manpower, pokazalo je da je većina poslodavaca, 60,5 posto ispitanih, unatoč krizi povećala plaće i naknade u prvom polugodištu, no i da dodatno ne motiviraju zaposlenike transformativnim edukacijama i obukama.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Udruga Glas poduzetnika (UGP) u srijedu je upozorila na nestabilnu situaciju na tržištu plina i nova poskupljenja, apeliravši na hitnu intervenciju vlade i resornog ministarstva, a u slučaju nepronalaska adekvatnog rješenja, najavila je i prosvjed na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.