23.04.2020 08:25
ZAGREB, 22. travnja 2020. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu se očekuje mirno trgovanje i stagnacija Crobexa, jer zasad nema važnijih gospodarskih vijesti koje bi dale smjernice investitorima.Svi analitičari koji su sudjelovali u anketi Hine očekuju danas stagnaciju Crobexa.
Crobex indeks u ponedjeljak je oslabio 1,79 posto, na 1.541 bod, a Crobex10 za 1,89 posto, na 957 bodova. 

Redovni promet dionicama iznosio je 12,5 milijuna kuna, što je za 7,6 milijuna kuna više nego dan ranije. Uz to, još je 2,32 milijuna kuna ostvareno blok prometom dionicama Valamar Riviere. "Na domaćem tržištu indeksi su ju jučer znatnije pali, uz solidan promet. Pritom je svega šest dionica zabilježilo rast cijene u odnosu na prethodni dan, dok su u fokusu investitora bile uobičajeno najlikvidnije dionice HT-a i Valamara.

Teško je procijeniti kako će se dalje kretati tržište s obzirom da zasad nemamo značajnijih vijesti, a domaće kompanije još nisu počele objavljivati poslovne rezultate", kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos, koji danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Najveći promet jučer je ostvaren dionicom HT-a, 2,6 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 0,90 posto, na 164,50 kuna. Slijedi dionica Valamar Rivijere, s prometom od 1,4 milijuna kuna, čija je cijena snižena za 4,17 posto, na 23 kune. Dionicom Atlantske plovidbe ostvareno je 1,2 milijuna kuna prometa, a cijena joj je potonula 6,52 posto, na 172 kune, pa je među likvidnijima bila najveća gubitnica.

Više od milijun kuna prometa imale su još dvije dionice - Ericssona Nikole Tesle i povlaštena Adrisa. Pritom je cijena dionice Ericssona Nikole Tesle pala za 4,92 posto, na 1.160 kuna, a povlaštene Adris grupe za 0,52 posto, na 379 kuna.

Među likvidnijima je najveći skok cijene ostvarila dionica Tankerske Next Generation, za 5,74 posto, na 44,20 kuna.Od 39 dionica kojima se trgovalo, njih 28 zabilježilo je pad cijene u odnosu na dan ranije, 6 rast, a cijena njih pet se nije mijenjala. 

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa