23.04.2020 08:23
SINGAPUR, 22. travnja 2020. (Hina/Reuters) - Poslovni čelnici širom svijeta pripremaju se za dugotrajnu recesiju zbog pandemije koronavirusa i mnogi strahuju da njihove tvrtke neće preživjeti to razdoblje, pokazalo je u srijedu objavljeno istraživanje.
Pandemija je do sada usmrtila gotovo 180 tisuća ljudi a u gospodarstvu bi mogla potaknuti najtežu krizu od Velike depresije 1930. godine, podsjeća Reuters.Istraživanje je provela organizacija poslovnih lidera YPO u razdoblju od 15. do 19. travnja na 3.534 izvršna direktora u 109 zemalja.

Oko 60 posto izvršnih direktora priprema se za oporavak u obliku slova U, što znači da očekuju dugo razdoblje između recesije i oporavka. Njih 22 posto predviđa dvostruku recesiju.Istraživanje je pokazalo i da 11 posto anketiranih direktora smatra da će koronavirus biti rizik za opstanak njihove tvrtke a dodatnih 40 posto kaže da pandemija predstavlja ozbiljnu prijetnju. „Ovakvu krizu nismo vidjeli više od sto godina, neke vodeće firme neće preživjeti“, rekao je izvršni predsjednik Aspen Medicala Glenn Keys.

Najranijivije su tvrtke u ugostiteljstvu - 41 posto direktora u tom sektoru navodi da njihovim kompanijama prijeti propast. U zrakoplovnom i veleprodajnom sektoru od takvog ishoda strahuje 30 odnosno 19 posto direktora, pokazalo je istraživanje. Neki su sektori na dobitku - tako 10 posto poslovnih čelnika u maloprodaji i veleprodaji kao i direktori proizvođača poljoprivrednih proizvoda, rudnika i komunalnih tvrtki bilježe pozitivan utjecaj na prihode.Većina ispitanika očekuje ipak da će se situacija popraviti tek nakon nekog vremena.

Gotovo dvije trećine poslovnih lidera predviđa da će se negativne posljedice odražavati u poslovnim rezultatima dulje od godinu dana. Četvrtina njih očekuje da će za godinu dana njihova kompanija zapošljavati i do 20 posto manje radnika nego sada.' very existence."

stanoviZAGREB, 23. svibnja 2022. (Hina) - Zbog uvođenja obveze ugradnje solara za proizvodnju struje u sve nove stambene zgrade, ionako visoka cijena novogradnje u Hrvatskoj dodatno će porasti, potvrđeno je iz više izvora u graditeljskoj branši, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

ZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Otvoren je predstečajni postupak za Brodosplit d.d., potvrđeno je Hini u petak iz te kompanije. 

ZAGREB, 23. svibnja 2022. (Hina) - Crikvenička hotelijerska tvrtka Jadran očekuje ove sezone nastavak dobrih poslovnih rezultata, čemu će pridonijeti i ostvarenje investicijskih zahvata početih prije pandemije, ističe član Uprave Jadrana Ivan Safundžić, koji će s članom Uprave Miroslavom Pelkom voditi tu tvrtku nakon odlaska predsjednika Gorana Fabrisa. 

ZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.