22.04.2020 10:18
LONDON, 22. travnja 2020. (Hina/Reuters) - Na europskim burzama u srijedu prijepodne najvažniji su indeksi ojačali zahvaljujući najavi popuštanja izolacije  ograničenja u poslovanju u nizu europskih zemalja, pa tako i u najteže pogođenoj Italiji, no ulagači su oprezni glede brzog gospodarskog oporavka jer sve više kompanija objavljuje zabrinjavajuće poslovne procjene.
Paneuropski Stoxx600 indeks bio je oko 9,45 sati u plusu 0,85 posto, nakon što je jučer potonuo tri posto uslijed povijesnog kolapsa cijena nafte.Istodobno, londonski Ftse indeks bio je na dobitku 0,89 posto, na 5.691 bodu, frankfurtski DAX za 1 posto, na 10.351 bodu te pariški CAC za 0,36 posto, na 4.373 boda.Znatno je porastao i talijanski FTSE MIB, za 1,5 posto, nakon što je talijanski premijer Guiseppe Conte kazao da bi zemlja, jedna od najteže pogođenih koronakrizom, mogla 4. svibnja olabaviti striktna pravila o ostanku ljudi u kućama i stanovima.Unatoč oporavku s najnižih razina zabilježenih u ožujku, STOXX 600 ostaje i dalje 24 posto iza svoje rekordno visoke razine dosegnute u veljači.

Analitičari očekuju da će u ostatku godine gospodarstva zaroniti u recesiju, dok niske poslovne aktivnosti kompanija nagrizaju njihove dobiti.Cijena dionice Keringa, vlasnika modne marke Gucci, potonula je 6,3 posto, nakon što je kompanija izvijestila o oštrom padu prodaje zbog koronakrize, kao i upozorenja da je teško predvidjeti oporavak njihove prodaje na ključnom tržištu - u Kini.Dionica farmaceutskog diva Rochea, pak, poskupjela je 2,1 posto, jer je ta švicarska kompanija potvrdila svoje ranije ciljeve prodaje i profita za ovu godinu, zahvaljujući snažnoj potražnji za njezini novim testovima za Covid-19.Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks u srijedu je pao 0,74 posto, na 19.137 bodova.

AUTOWASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa

HONG KONG, 26. svibnja 2022. - Grupa Lenovo ostvarila je rekordne rezultate u poslovnoj 2022. godini, zahvaljujući snažnom rastu prihoda u svim poslovnim sektorima i dobiti, usprkos izazovnom makroekonomskom okruženju, objavila je kompanija u četvrtak. 

LONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila.