21.04.2020 08:20
FRANKFURT, 21. travnja 2020. (Hina/dpa) - Njemački proizvođač poslovnog softvera SAP izvijestio je u utorak da je prvo tromjesečje zaključio s dobiti unatoč teškoćama uslijed pandemije koronavirusa.

U prva tri ovogodišnja mjeseca najveći europski proizvođač softvera poslovao je s dobiti nakon poreza od 811 milijuna eura, pokazuju u utorak predstavljeni konačni podaci.U istom prošlogodišnjem razdoblju SAP je nakon 17 godina pozitivnih kvartalnih rezultata bilježio kvartalni gubitak nakon poreza u visini 108 milijuna eura budući je puno ulagao u restrukturiranje poslovanja.Dobit prije kamata, prilagođena za jednokratne stavke, iznosila je 1,2 milijarde eura.

U istom razdoblju prošle godine kompanija je u toj stavci bilježila gubitak od 136 milijuna eura.Prihodi su mu u prvom ovogodišnjem tromjesečju porasli sedam posto, na 6,5 milijardi eura.Pritom su prihodi od usluga u oblaku porasli 29 posto, na dvije milijarde eura. Prihodi od prodaje softverskih licenci i usluga podrške smanjeni su pak tri posto, na 3,38 milijardi eura.SAP je već predstavio preliminarne podatke za prvo tromjesečje i bio je prisiljen sniziti godišnje procjene zbog pandemije koronavirusa.Izvješće objavljeno u ponedjeljak pokazuje također da su naknade zaposlenicima, koje se temelje na SAP-ovim dionicama, bile znatno niže jer cijena dionice nije snažno rasla. 

Mnogi SAP-ovi radnici primaju plaću u skladu s rastom cijena dionica, dodaje dpa.Kompanija je također najavila odlazak izvršne direktorice Jennifer Morgan krajem travnja, nakon samo šest mjeseci na toj dužnosti. Grupom bi nakon toga trebao upravljati Christian Klein.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa