21.04.2020 08:36
ZAGREB, 20. travnja 2020. (Hina) - Ukupni krediti poslovnih banaka na kraju veljače iznosili su 263,4 milijarde kuna, što je 4,4 posto više nego godinu ranije i 1,1 posto više nego krajem siječnja, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
Kunski krediti na godišnjoj su razini porasli za više od 15 milijardi kuna ili 14,4 posto, a oni s valutnom klauzulom pali su za gotovo četiri milijarde kuna ili 2,6 posto. Trend rasta kunskih kredita, te pad valutnih kredita prisutan je već više od šest godina te se udio valutnih kredita u ukupnim kreditima kontinuirano smanjuje od sredine 2012. kada je taj pokazatelj kreditne eurizacije iznosio 76,3 posto, primjećuju analitičari Reiffeisen banke, napominjući da su u veljači valutni krediti u ukupnim kreditima činili su tek 54,5 posto.

Dodaju da banke u mjesecima koji slijede neće poduzimati mjere prisilne naplate duga te će razmatrati i odobravati zahtjeve za odgodom plaćanja kredita za građane i poduzetnike čiji je bonitet ozbiljno narušen uslijed posljedica epidemije koronavirusa.

Podaci HNB-a pokazuju da je više od polovine kredita plasirano kućanstvima. Nominalni iznos tih kredita u veljači je bio veći od 134,3 milijarde kuna, što je 8,8 milijardi više u odnosu na veljaču 2019. godine. Unatoč skromnom mjesečnom porastu od 0,5 posto, godišnja stopa rasta iznosila je sedam posto. 

Kod stanovništva osobito je izražena sklonost kreditiranja u domaćoj valuti dominantno kroz gotovinske nenamjenske kredite koji su početkom godine još uvijek rasli po godišnjim dvoznamenkastim stopama (15,7 posto).Krediti nefinancijskim trgovačkim društvima na kraju veljače iznosili su 83,7 milijarde kuna, uz međugodišnji rast za 0,4 posto.

Krediti središnjoj državi u veljači su iznosili 36,8 milijardi kuna što je 3,4 posto više u odnosu na veljaču prošle godine.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.