21.04.2020 08:36
ZAGREB, 20. travnja 2020. (Hina) - Ukupni krediti poslovnih banaka na kraju veljače iznosili su 263,4 milijarde kuna, što je 4,4 posto više nego godinu ranije i 1,1 posto više nego krajem siječnja, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
Kunski krediti na godišnjoj su razini porasli za više od 15 milijardi kuna ili 14,4 posto, a oni s valutnom klauzulom pali su za gotovo četiri milijarde kuna ili 2,6 posto. Trend rasta kunskih kredita, te pad valutnih kredita prisutan je već više od šest godina te se udio valutnih kredita u ukupnim kreditima kontinuirano smanjuje od sredine 2012. kada je taj pokazatelj kreditne eurizacije iznosio 76,3 posto, primjećuju analitičari Reiffeisen banke, napominjući da su u veljači valutni krediti u ukupnim kreditima činili su tek 54,5 posto.

Dodaju da banke u mjesecima koji slijede neće poduzimati mjere prisilne naplate duga te će razmatrati i odobravati zahtjeve za odgodom plaćanja kredita za građane i poduzetnike čiji je bonitet ozbiljno narušen uslijed posljedica epidemije koronavirusa.

Podaci HNB-a pokazuju da je više od polovine kredita plasirano kućanstvima. Nominalni iznos tih kredita u veljači je bio veći od 134,3 milijarde kuna, što je 8,8 milijardi više u odnosu na veljaču 2019. godine. Unatoč skromnom mjesečnom porastu od 0,5 posto, godišnja stopa rasta iznosila je sedam posto. 

Kod stanovništva osobito je izražena sklonost kreditiranja u domaćoj valuti dominantno kroz gotovinske nenamjenske kredite koji su početkom godine još uvijek rasli po godišnjim dvoznamenkastim stopama (15,7 posto).Krediti nefinancijskim trgovačkim društvima na kraju veljače iznosili su 83,7 milijarde kuna, uz međugodišnji rast za 0,4 posto.

Krediti središnjoj državi u veljači su iznosili 36,8 milijardi kuna što je 3,4 posto više u odnosu na veljaču prošle godine.

dioniceZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - IT tvrtka Span svrstana je među tri najbolje europske tvrtke koje su izašle na tržište kapitala u protekle dvije godine, za što je dobila i nagradu Europske komisije, Federacije europskih burzi i Udruženja europskih izdavatelja, izvijestili su u petak iz Spana.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Procjena je da desetak tisuća ljudi u Hrvatskoj plaća 'zaključani' sadržaj u online medijima, a Hrvatska je s udjelom od 8 posto na posljednjem mjestu od 20 država EU u kojima čitatelji plaćaju za vijesti, pokazuje istraživanje Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP). 

NEW YORK, 2. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki farmaceutski div Pfizer najavio je u petak da će uložiti više od 2,5 milijardi dolara u proizvodnju lijekova u Europi kako bi nadomjestio izgubljeni prihod nakon isteka patenata za neke lijekove i pad prodaje cjepiva protiv covida-19. 

HALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.