17.04.2020 07:26
LONDON, 16. travnja 2020. (Hina/Reuters) - Cijene nafte u četvrtak su se stabilizirale na međunarodnim tržištima nakon oštrih gubitaka u prethodnom trgovinskom danu uslijed gomilanja američkih zaliha.
Na londonskom je tržištu cijena barela porasla za 1,15 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 28,84 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 33 centa višoj cijeni, od 20,20 dolara.

Nakon jučer objavljenih službenih podataka o rekordnom rastu američkih zaliha cijene su na američkom tržištu pale na najnižu razinu od veljače 2002. godine, dok su u Londonu izgubile više od šest posto."Cijene nafte moraju ostati niske kako bi prisilile proizvođače koji nisu okupljeni u kartel", rekao je Norbert Ruecker iz švicarske banke Julius Baer, misleći pritom na američke proizvođače kojima većina proizvodnje nije profitabilna pri sadašnjim cijenama.

Podaci američke vlade pokazali su skok američkih zaliha derivata, unatoč tome što rafinerije u zemlji posluju s najnižom stopom kapaciteta od rujna 2008. godine, od 69 posto.Službeni podaci uslijedili su nakon izvješća Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će predviđena potražnja za naftom u travnju pasti za 29 milijuna barela dnevno (bpd) na najnižu razinu u 25 godina i na nešto ispod 30 posto globalne potražnje prije izbijanja koronavirusa.

Predviđeni gubitak potražnje daleko je veći od smanjenja proizvodnje za 9,7 milijuna bpd, koliko su dogovorile članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte i partnera, uključujući Rusiju. Nadajući se da će drugi proizvođači, uključujući SAD, smanjiti ponudu još za dodatnih 10 milijuna barela dnevno, proizvodnja bi se mogla smanjiti za 20 milijuna bpd. No neki analitičari smatraju da se taj opseg rezova neće moći dosegnuti.

Neke su se zemlje također obvezale da će povećati kupovinu nafte za svoje strateške zalihe, ali postoje ograničenja koliko se nafte može kupiti i pitanje koordinacije na svjetskoj razini. Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 17,51 dolar, što znači da je pala 2,19 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKAHALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.

ZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 30. studenoga 2022. (Hina/afp) – Gotovo tri četvrtine ljudi starijih od deset godina u svijetu posjeduje mobitel putem kojega je omogućen pristup internetu, ali ipak gotovo trećina nema mu pristup, objavila je u srijedu agencija Ujedinjenih naroda.

LUXEMBOURG, 30. studenoga 2022. (Hina) - Inflacija u eurozoni oslabila je u studenome, kliznuvši na 10 posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.