17.04.2020 07:26
LONDON, 16. travnja 2020. (Hina/Reuters) - Cijene nafte u četvrtak su se stabilizirale na međunarodnim tržištima nakon oštrih gubitaka u prethodnom trgovinskom danu uslijed gomilanja američkih zaliha.
Na londonskom je tržištu cijena barela porasla za 1,15 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 28,84 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 33 centa višoj cijeni, od 20,20 dolara.

Nakon jučer objavljenih službenih podataka o rekordnom rastu američkih zaliha cijene su na američkom tržištu pale na najnižu razinu od veljače 2002. godine, dok su u Londonu izgubile više od šest posto."Cijene nafte moraju ostati niske kako bi prisilile proizvođače koji nisu okupljeni u kartel", rekao je Norbert Ruecker iz švicarske banke Julius Baer, misleći pritom na američke proizvođače kojima većina proizvodnje nije profitabilna pri sadašnjim cijenama.

Podaci američke vlade pokazali su skok američkih zaliha derivata, unatoč tome što rafinerije u zemlji posluju s najnižom stopom kapaciteta od rujna 2008. godine, od 69 posto.Službeni podaci uslijedili su nakon izvješća Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će predviđena potražnja za naftom u travnju pasti za 29 milijuna barela dnevno (bpd) na najnižu razinu u 25 godina i na nešto ispod 30 posto globalne potražnje prije izbijanja koronavirusa.

Predviđeni gubitak potražnje daleko je veći od smanjenja proizvodnje za 9,7 milijuna bpd, koliko su dogovorile članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte i partnera, uključujući Rusiju. Nadajući se da će drugi proizvođači, uključujući SAD, smanjiti ponudu još za dodatnih 10 milijuna barela dnevno, proizvodnja bi se mogla smanjiti za 20 milijuna bpd. No neki analitičari smatraju da se taj opseg rezova neće moći dosegnuti.

Neke su se zemlje također obvezale da će povećati kupovinu nafte za svoje strateške zalihe, ali postoje ograničenja koliko se nafte može kupiti i pitanje koordinacije na svjetskoj razini. Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 17,51 dolar, što znači da je pala 2,19 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.