17.04.2020 08:04
ZAGREB, 17. travnja 2020. (Hina) - Američke kompanije trpe teške posljedice epidemije novog koronavirusa, a gospodarska aktivnost proteklih tjedana oštro pada nezapamćenom brzinom, pokazuje izvješće američke središnje banke Fed.
Oštro pogoršanje najnovije ocjene američke središnje banke o stanju poslovnog sektora ilustrira nagle žestoke poremećaje izazvane pandemijom koronavirusa, koja je u prvom kvartalu vjerojatno dovela do najbržeg pada gospodarstva desetljećima unazad.Gospodarska aktivnost "duž svih regija smanjena je snažno i naglo", navodi Fed u izvješću objavljenom u srijedu.

Fedovo istraživanje odnosi se na ožujak i dio prvoga tjedna travnja. U tom razdoblju situacija u SAD-u kretala se od zabrinutosti u vezi rizika povezanih s koronavirusom do situacije kada je većina zemlje završila pod određenim mjerama "ostani doma", a milijuni ljudi ogromnom brzinom gubili posao."Najteže pogođene industrije zbog mjera fizičkog razmaka i naloženog prekida poslovanja su ugostiteljstvo i aktivnosti vezane uz slobodno vrijeme, te maloprodaja uz izuzetak njezina dijela za prodaju ključnih proizvoda", objavio je Fed u najnovijoj "bež knjizi" u kojoj je respiratornu bolest izazvanu koronavirusom, Covid-19, spomenuo čak 93 puta."Svi ogranci izvijestili su da su prognoze njihovih kontakata u poslovnom sektoru iznimno neizvjesne, pri čemu većina očekuje pogoršanje uvjeta u idućih nekoliko mjeseci", navodi Fed.

"Nijedan sektor nije pošteđen", rekli su u Fedovom ogranku u Philadelphiji.U ogranku u Clevelandu mnoge su tvrtke u segmentu stručnih i poslovnih usluga izvijestile da su njihovi klijenti odgodili provedbu novih projekata i da su otkazali neke već pokrenute, a ogranak u San Franciscu je objavio da je zamrzavanja televizijske i filmske produkcije rezultiralo valom otpuštanja u sektoru zabave.Ogranak Feda u Richmondu objavio je kako su njegovi kontakti u hotelijerstvu i ugostiteljstvu izvijestili da su rezovi broja zaposlenih pogodili oko 90 posto osoblja.

Sve izraženije teškoće koje trpe američke tvrtke pomno prate dužnosnici Feda i ekonomisti nastojeći procijeniti koliko će se brzo oporavljati gospodarstvo nakon što mjere o fizičkoj distanci budu ukinute i kompanijama bude omogućen nastavak poslovanja.Najviše ih brine što će biti ako potraje razdoblje u kojem će tvrtke smanjivati investicije i zapošljavanje kako bi izašle na kraj s velikim dugovima.

Strahuje se i da će potrošačka potražnja ostati slaba zbog straha od moguće pojave novih slučajeva zaraze koronavirusom nakon što se ublaže restrikcije.Promet u američkoj maloprodaji u ožujku je pao najviše od 1992., od kada se prate ti podaci, a tvorničke aktivnosti pale su najizraženije od 1946., pokazali su podaci Feda. Osobna potrošnja čini više od dvije trećine američke gospodarske aktivnosti.Globalno gospodarstvo bi prema najnovijim procjenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) trebalo pasti za tri posto u ovoj godini, najsnažnije od Velike depresije iz 1930-ih godina, podsjeća Reuters.

AUTOWASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa

HONG KONG, 26. svibnja 2022. - Grupa Lenovo ostvarila je rekordne rezultate u poslovnoj 2022. godini, zahvaljujući snažnom rastu prihoda u svim poslovnim sektorima i dobiti, usprkos izazovnom makroekonomskom okruženju, objavila je kompanija u četvrtak. 

LONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila.