15.04.2020 13:34
BUDIMPEŠTA, 15. travnja 2020. (Hina/Reuters) - Vodeći proizvođači automobila u Mađarskoj objavili su da planiraju postupno pokrenuti proizvodnju nakon višetjedne obustave kojom se nastojalo zaustaviti širenje Covida-19.
Mađarsko gospodarstvo uvelike ovisi o sektoru proizvodnje vozila, koji je u ožujku gotovo u cijelosti zaustavio proizvodnju zbog širenja koronavirusa.U utorak je njemački proizvođač luksuznih vozila Audi ponovno pokrenuo pogone u Mađarskoj a njemački proizvođač luksuznih automobila Daimler i japanski Suzuki najavljuju ponovo pokretanje proizvodnje u ograničenom opsegu krajem mjeseca.„Mađarski ogranak Suzuki Corpa uveo je najsloženije mjere zdravstvene zaštite otkada je počeo poslovati. Zato je tvornica u Esztergomu spremna za ponovno pokretanje proizvodnje", stoji u priopćenju."Tvrtka nadzire tržište i potencijalne domaće i međunarodne vladine mjere, mijenjajući na tjednoj bazi datum početka rada. Mađarski Suzuki očekuje da će 27. travnja ponovno pokrenuti proizvodnju“, dodaje se.

Opel iz PSA grupe priopćio je mađarskoj državnoj novinskoj agenciji MTI da je spreman ponovno pokrenuti proizvodnju u pogonu na zapadu Mađarske kada to dopuste tržišne okolnosti i propisi.Korejski proizvođač guma Hankook Tire ponovno je pokrenuo rad u pogonu kod Budimpešte, stoji u priopćenju.Strojeve su ponovo pokrenule i druge tvrtke u lancu opskrbe automobilskog sektora, poput japanskog Densoa.Kompanije ističu da će nastaviti nadzirati higijenske uvjete i provoditi mjeru održavanja sigurnog razmaka među zaposlenicima.Mađarska industrijska proizvodnja porasla je u veljači 4,1 posto na godišnjoj razini, prije nego što je pandemija koronavirusa pogodila globalno gospodarstvo.Analitičari očekuju da će gospodarske posljedice blokade u Mađarskoj, kao i u mnogim drugim zemljama, dosegnuti vrhunac u drugom kvartalu, navodi Reuters.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa