15.04.2020 13:37
BRUXELLES, 15. travnja 2020. (Hina) - Europska komisija predstavila je u srijedu plan za postupno i koordinirano napuštanje mjera uvedenih radi suzbijanja pandemije koronavisa, koji predviđa poštivanje triju kriterija.

"Iako se uvjeti u zemljama članicama uvelike razlikuju, svi Europljani se s pravom pitaju kada i kojim redoslijedom se mogu ukidati mjere", izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predstavljajući plan.Komisija ističe da su mjere ograničenja kretanja koje su uvele zemlje članice spasile tisuće života, ali da one sa sobom nose i veliku cijenu za društvo i gospodarstvo te da ne mogu trajati unedogled. "Povratak u normalu nakon koronakriize zahtijevet će pozorno koordiniran i europski pristup među zemljama članicama, na temelju znanosti i u duhu solidarnosti", izjavila je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides.Ona dodaje da će put povratka u normalno stanje biti dug i postupan te će se posljedice ove krize dugo osjećati. Stoga će se trebati naučiti živjeti s virusom sve dok se ne pronađe učinkovito cjepivo.

Komisija u svom planu navodi da se odluke o vremenu početka popuštanja mjera trebaju temeljiti na tri kriterija. Prvi je epidemiološki, što znači da širenje zaraze mora biti znatno usporeno i stabilizirano. Drugi kriterij je da zdravstveni sustavi moraju imati dovoljno kapaciteta, što uključuje broj kreveta za intenzivnu skrb, dostupnost zdravstevniih radnika i medicinskog materijala.Treći kriterij odnosi se na sposobnost praćenja zaraze, uključujući masovno testiranje kako bi se brzo mogle izolirati zaražene osobe.Predsjednica Komisije von der Leyen upozorava da predstavljanje ovoga plana ne predstavlja nikakav znak za početak popuštanja mjera, jer je to u nadležnosti država članica.Komisija ističe da zemlje članice, kada odlučuju o popuštanju mjera, trebaju voditi računa o ravnoteži između zaštite zdravlja i socijalnih i ekonomskih učinaka mjera.

Također je potrebna koordinacija između država članica koje trebaju pokazati međusobno poštovanje i solidarnost."Države članice trebale bi barem pravodobno obavijestiti jedna drugu i Komisiju prije nego što ukinu mjere i uzeti u obzir njihova stajališta", navodi Komisija.Plan sadrži i preporuke zemljama članicama. Prva je preporuka da se opće mjere postupno zamijene ciljanima, primjercie da zaštitne mjere za najranjivije skupine traju dulje, zatim da se postupno vraćaju potrebne pojedine ekonomske aktivnosti, da se redovito dezinficiraju i čiste vozila javnog prijevoza, trgovine i radna mjesta.Kontrole na granicama unutar EU-a trebaju se ukidati na koordiniran način, dok se ukidanje  kontrola na vanjskim granicama treba provesti uzimajući u ozbir širenje zaraze izvan EU-a. Komisija preporučuje da se svi zaposleni ne vraćaju na posao u isto vrijeme, da se okupljanje ljudi postupno dopušta sukladno epidemiološkoj situaciji.

M&A procesZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Infinum u kategoriji velikih tvrtki, Q agency u kategoriji srednjih i The Productive Company u kategoriji malih najbolji su poslodavci u 2022. godini, pokazuju rezultati istraživanja zadovoljstva zaposlenika, koje je portal MojPosao proveo u 67 tvrtki.

ZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ocijenila je u četvrtak da ulazak Hrvatske u schengenski prostor te potpisivanje Konvencije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a predstavljaju snažan poticaj hrvatskom gospodarstvu. 

ZAGREB, 9. prosinca 2022. (Hina) - Do ponedjeljka 5. prosinca poslodavci su svojim zaposlenima uz redovne mjesečne plaće tijekom ove godine isplatili i oko 7,71 milijardi kuna neoporezivih naknada, piše u petak Večernji list. 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) pokrenuli su prvi hrvatski deep-tech venture builder Nuqleus, odnosno novi program za povezivanje znanstveno-istraživačkih institucija, industrije i startup ekosustava, a prijave na njega traju do 15. siječnja iduće godine, priopćeno je u srijedu s FER-a.

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Radnici zagrebačke Čistoće prosvjedovali su u srijedu ispred ulaza u zgradu Čistoće tražeći povećanje plaća najslabije plaćenim radnicima i usklađivanje koeficijenata s drugim podružnicama Zagrebačkog holdinga, te su najavili prekid rada na Božić ako im se ne ispune zahtjevi.