15.04.2020 07:51
NEW YORK, 15. travnja 2020. (Hina/Reuters) – Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica znatno porasle jer se ulagači nadaju da je širenje koronavirusa blizu vrhuncu i da će Washington uskoro početi popuštati restrikcije koje su paralizirale dijelove gospodarstva. 
Dow Jones skočio je 558 bodova ili 2,39 posto, na 23.949 bodova, dok je S&P 500 porastao 3,06 posto, na 2.846 bodova, a Nasdaq indeks 3,95 posto, na 8.515 bodova. Znatan skok indeksa zahvaljuje se nadi ulagača da je širenje koronavirusa blizu vrhuncu i da će se uskoro olabaviti restrikcije na poslovanje kompanija. 

Larry Kudlow, savjetnik u Bijeloj kući, kazao je jučer da će idućih dana predsjednik SAD-a Donald Trump najaviti ponovno otvaranje gospodarstva u nekim dijelovima zemlje jer se čini da zdravstvena kriza slabi, premda su guverneri pojedinih država poručili da odluke o ponovnom pokretanju poslovanja leže na njima. 

„Tržište je poraslo zahvaljujući izgledima da bi se gospodarstvo ukoro moglo ponovno otvoriti i da bi širenje koronavirusa moglo dosegnuti neku vrstu vrhunca“, kaže Peter Cardillo, ekonomist u tvrtki Spartan Capital Securities. No, upozorava da bi tržište u idućim tjednima i mjesecima moglo biti pod pritiskom zbog makroekonomskih izvješća koja će tek pokazati kakve je gospodarske štete izazvao koronavirus. „Vidjet ćemo makroekonomske brojke koje bi mogle biti zastrašujuće i to će pritiskati tržište“, kaže Cardillo.

MMF: Slijedi najgora recesija od Velike depresije 

Međunarodni monetarni fond (MMF) poručio je jučer da bi globalno gospodarstvo ove godine moglo pasti tri posto zbog pandemije koronavirusa. "Blokada (zbog suzbijanja pandemije) potaknut će najgoru recesiju od Velike depresije, daleko goru nego u vrijeme globalne financijske krize", poručio je MMF, koji procjenjuje da će gospodarstvo SAD-a ove godine pasti gotovo 6 posto. 

U fokusu ulagača bio je jučer i početak sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija. Cijene dionica JPMorgan Chasea i Wells Farga pale su jer su obje banke izvijestile o padu dobiti u prvom tromjesečju i povećanju rezervi zbog mogućih gubitaka povezanih s pandemijom.

Očekuje se pad zarada kompanija I mnoge druge kompanije i banke ostvarit će slabe rezultata jer su mnogi dijelovi gospodarstva već tjednima paralizirani zbog oštrih mjera za suzbijanje koronavirusa. Zbog toga analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu pasti više od 6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije nekoliko mjeseci očekivali rast za 6,3 posto. 

Međutim, ima i dobitnika u koronakrizi. Tako je cijena dionice Amazon.coma jučer skočila daljnjih 5 posto i dosegnula najviše razine u povijesti, nakon što je ta najveća američka online trgovina dan prije najavila da će zaposliti 75.000 ljudi zahvaljujući snažnom rastu online potražnje. 

Snažno je, više od 5 posto, skočila i cijena dionice Applea, nakon što je ta kompanija izvijestila da je njezina prodaja iPhonea u Kini u ožujku blago porasla, nakon oštrog pada u veljači. 

Posljednjih su tjedana burzovni indeksi na Wall Streetu snažno porasli jer ulagači vjeruju da će veliki fiskalni i monetarni poticaji ublažiti gospodarske štete. No, S&P 500 indeks i dalje je oko 16 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute 19. veljače. I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,88 posto, na 5.791 bod, no frankfurtski DAX porastao je 1,25 posto, na 10.696 bodova, a pariški CAC 0,38 posto, na 4.523 boda. 

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.