14.04.2020 11:21
ZAGREB, 14. travnja 2020. (Hina) - Komercijalni smještajni objekti u veljači su ostvarili porast dolazaka turista i noćenja u odnosu na isti mjesec 2019., i to od 5,4 odnosno 11,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
S obzirom na širenje pandemije covid19 te uslijed toga i zatvaranja turističko-ugostiteljskih objekata, među kojima i većine hotela, kampova i drugog komercijalnog smještaja, turistički stručnjaci i analitičari se slažu da je teško u idućim mjesecima očekivati pozitivan turistički promet.Već je statistika HTZ-a iz sustava eVisitor za ožujak ove godine pokazala znatniji pad dolazaka i noćenja turista, a ministar turizma Gari Cappelli predviđa da će ukupan pad ove godine biti između 60 i 75 posto, uz uvjet bolje zdravstvene situacije i da se bar nešto prometa 'uhvati' tijekom ljeta i početkom jeseni.

Veljača je u komercijalnim smještajnim objektima u Hrvatskoj poraste dolazaka turista od 5,4 posto u odnosu na isti mjesec 2019. 'donijela' s njih 279 tisuća, dok je veći porast noćenja, od 11,1 posto, rezultat 610,5 tisuća noćenja.Stranih je turista bilo nešto više od domaćih, 170 tisuća, čime su u plusu od 1 posto u odnosu na veljaču 2019., dok su domaći turisti sa 106,7 tisuća dolazaka ostvarili znatno veći porast, od 13,5 posto.U noćenjima su i domaći i strani turisti u komercijalnim smještajnim objektima ostvarili poraste iznad 10 posto - strani sa 396 tisuća od 11 posto, a domaći sa 215 tisuća noćenja porast od 11,3 posto.Među stranim turistima najviše je u veljači u komercijalnim smještajnim objektima boravilo Slovenaca, koji su ostvarili gotovo 20 posto od ukupnih stranih noćenja, a slijede ih Austrijanci, Nijemci, Talijani te turisti iz BiH, Srbije i SAD-a.

Po vrstama objekata, najviše noćenja u veljači bilo je u hotelima, više od polovice ukupnih ili 393 tisuće, čime su hoteli bili u plusu od 6,1 posto u odnosu na isti mjesec 2019. Na drugom su mjestu objekti tipa sobe, apartmani i kuće za odmor (ili privatni smještak) sa 155 tisuća noćenja, što je i veliki porast za tu vrstu smještaja u veljači tj. mjesecu niske sezone, od čak 22 posto.Slijedom dobrog turističkog siječnja te potom i veljače, i u prva dva mjeseca ukupno su ove godine u komercijalnim smještajnim objektima zabilježeni porasti, i to od 5,6 posto sa gotovo 500 tisuća dolazaka turista, i od 9,6 posto, sa gotovo 1,1 milijuna noćenja.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa