14.04.2020 11:12
PEKING, 14. travnja 2020. (Hina/dpa) - Kineska trgovinska razmjena pala je u ožujku pod utjecajem pandemije koronavirusa, iako znatno manje nego u prva dva mjeseca 2020., pokazali su u utorak objavljeni podaci.
Izvoz iskazan u dolarima pao je u ožujku 6,6 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec a uvoz 0,9 posto, priopćila je u utorak carinska uprava.Rezultati za prošli mjesec bolji su no što su analitičari očekivali a pokazuju i znatno blaži pad nego u prva dva ovogodišnja mjeseca.Tako je izvoz u siječnju i veljači ukupno smanjen 17,2 posto a uvoz četiri posto.Podaci o razmjeni u ožujku pokazuju da su se lanci opskrbe djelomično prilagodili poremećajima koje je prouzročila pandemija koronavirusa, primjećuje dpa.Kina je priopćila da su gotovo sve tvornice do kraja ožujka pokrenule proizvodnju i da se na posao vratilo gotovo 90 posto radnika.

„Općenito gledano, može se reći da se proizvodnja prilično dobro oporavlja, iznenađujuće dobro“, tvrdi predsjednik Europske trgovinske komore u Kini Joerg Wuttke.Kinesko gospodarstvo ipak se priprema za još jedan val poremećaja s obzirom na sve teže posljedice pandemije na potrošačkim tržištima u Europi i SAD-u.Kina će u petak objaviti podatke o gospodarskom rastu u prvom tromjesečju. Analitičari očekuju pad BDP-a, prvi od kraja Kulturne revolucije 1976. godine, navodi dpa.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa