14.04.2020 11:25
ZAGREB, 14. travnja 2020. (Hina) - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) upozorila je u utorak na oglase odnosno lažne članke senzacionalističkih naslova na popularnim internetskim stranicama, u kojima poznate osobe navodno odaju tajne svoje zarade putem određenih ulaganja.

Kako iz Hanfe pojašnjavaju u priopćenju, takvi oglasi/naslovi uglavnom vode do internetskih stranica čiji sadržaj imitira izgled novinskih portala i prikazuju navodne razgovore s osobama iz javnog života kao što su nogometaši Luka Modrić i Ivan Rakitić, predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi i drugi. Na navedenim stranicama se opisuje mogućnost bogaćenja u kratkom roku trgovanjem putem različitih trgovinskih platformi, kao što su Bitcoin Pro, Bitcoin SuperStar, Bitcoin Store itd., a sve je popraćeno fotografijama luksuznih automobila, skupih putovanja i iskustvima klijenata koji su se navodno obogatili, pri čemu se često spominju nekakve posebne ponude na koje je potrebno odmah reagirati.

Iz Hanfe naglašavaju da se radi o lažnim člancima koji se koriste za nagovaranje čitatelja na internet trgovanje ugovorima za razlike, tzv. CFD-ovima, a riječ je, ističu iz regulatorne agencije, o špekulativnim i kompleksnim financijskim instrumentima.Hanfa poziva potencijalne ulagatelje s područja RH da ne trguju putem navedenih platformi i da ne nasjedaju na obećanja lake zarade.Iz agencije napominju i da nisu nadležni za nadzor zakonitosti poslovanja takvih društava niti mogu utjecati na zaštitu prava i interesa ulagatelja koji s njima uspostavljaju poslovni odnos. Kod takvih nelicenciranih pružatelja usluga vrlo često se radi i o nekom obliku prijevare ulagatelja, upozoravaju.

Iz Hanfe dodaju i da je teško utvrditi tko stoji iza takvih platformi, a uglavnom se radi o inozemnim društvima koja nemaju dozvolu za pružanje investicijskih/brokerskih usluga na području RH i ne nalaze se na popisu onih pružatelja investicijskih usluga iz drugih država članica za koje je, sukladno zakonskoj proceduri, Hanfa zaprimila obavijest o namjeri pružanja usluga i u Hrvatskoj.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa