10.04.2020 10:40
BRUXELLES, 10. travnja 2020. (Hina/Reuters) - Posljednjih tjedana nekoliko europskih zemalja zabranilo je izvoz inzulina u strahu da će pandemija Covid-19 izazvati nestašicu tog lijeka vitalnog za milijune dijabetičara, a čelnici te industrije taj strah smatraju neutemeljenim.

Europska unija kontrolira izvoz lijekova tijekom pandemije koronavirusa, i to uglavnom onih lijekova koji se koriste za liječenje te bolesti, uključujući mišićne relaksante, lijekove protiv bolova i hidroksiklorokin.Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala je vlade da ukinu takve zabrane, upozoravajući da bi moglo doći do ozbiljnih nestašica.Neke zemlje, zabrinute zbog sve veće potražnje uslijed blokada i oprezne zbog cjenovne konkurencije zemalja uvoznica, dodale su inzulin na svoje popise lijekova zabranjenih za izvoz.Trenutno se inzulin ne može izvoziti iz desetak zemalja, uključujući Francusku, Veliku Britaniju i Portugal, prema nacionalnim listama koje je proučio Reuters. Neke države, uključujući Poljsku i Češku, zabranile su izvoz inzulina i prije koronakrize zbog lokalne nestašice.

Francuska agencija za lijekove ANSM nije odgovorila na zahtjev za komentarom. Dva industrijska izvora izravno upućena u materiju rekli su da je francuska zabrana usmjerena na sprječavanje prodaje distributerima koji prodaju lijekove u inozemstvu po višim cijenama tijekom krize.Britansko ministarstvo zdravstva nije imalo neposrednih komentara. Portugalski regulator nije odmah bio dostupan za komentar.Iako nisu zabilježene nestašice u Europi, dužnosnici industrije kažu da je to izazvalo zabrinutost vezanu uz stalnu opskrbu lijekovima koje svakodnevno koristi oko 60 milijuna ljudi na kontinentu.

„Na tim listama vidimo proizvode izvan okvira bolesti Covdi-19. Liste ne bi trebale uključivati proizvode poput inzulina. To nije prihvatljivo i predstavlja rizik od nestašice“ , rekao je zamjenik direktora europske udruge za distribuciju zdravstvenog osiguranja Martin FitzGerald.Dijabetičarima se prepisuje inzulin na mjesec dana, no recepti su u nekim europskim državama produženi na tri mjeseca, što dodatno povećava potražnju, objasnio je FitzGerald.Većina se nacionalnih trgovinskih ograničenja odnosi samo na distributere, koji pokrivaju do 65 posto isporuka lijekova ljekarnama. Bolnice se uglavnom opskrbljuju izravno od proizvođača koji su u pravilu izuzeti zabrane izvoza.Savjetnik za stručna pitanja Farmaceutske grupe Europske unije Jan De Belie rekao je da do sada nije zabilježena nestašica inzulina u Europi.Proizvođači kažu da je u Italiji i Španjolskoj došlo do privremene nestašice lijekova koji se koriste za liječenje pacijenata koji su oboljeli od Covid-19, no nema naznaka o problemima sa zalihama drugih lijekova.

AUTOWASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa

HONG KONG, 26. svibnja 2022. - Grupa Lenovo ostvarila je rekordne rezultate u poslovnoj 2022. godini, zahvaljujući snažnom rastu prihoda u svim poslovnim sektorima i dobiti, usprkos izazovnom makroekonomskom okruženju, objavila je kompanija u četvrtak. 

LONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila.