07.04.2020 11:21
SEUL, 7. travnja 2020. (Hina/dpa) - Južnokorejski tehnološki div Samsung preliminarno je u utorak izvijestio da mu je dobit u prvom tromjesečju blago porasla zahvaljujući ponajprije stabilnoj potražnji za memorijskim čipovima za pandemije koronavirusa.
U prva tri ovogodišnja mjeseca dobit temeljnog dijela poslovanja porasla je 2,7 posto, na 6.400 milijardi wona (5,31 milijardu dolara), procjenjuju u Samsungu. Prihodi su porasli pet posto, na 55.000 milijardi wona.Poluvodiči su daleko najprofitabilniji dio Samsunogva poslovanja, napominje dpa.

Južnokorejski analitičari očekivali su da će kompaniji ići na ruku povećana mrežna aktivnost zbog rada od kuće budući da će potaknuti potražnju za memorijskim čipovima za podatkovne centre i usluge u oblaku.Pandemija će pak vjerojatno negativno utjecati na Samsungovo poslovanje s pametnim telefonima i kućanskim aparatima zbog privremenog zatvaranja tvornica i maloprodajnih trgovina.

Očekivanja za sektor poluvodiča bila su optimistična i prije globalne koronakrize, iskazana u procjenama analitičara o oporavku cijena u ovoj godini, nakon slabe 2019.Optimizam je potisnuo u drugi plan negativne faktore, poput prekomjerne opskrbe i trgovinskog spora SAD-a i Kine koji traje već više od dvije godine, podjeća njemačka novinska agencija.

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.