06.04.2020 09:18
ZAGREB, 3. travnja 2020. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u petak je izvijestio da je uspostavio suradnju s 200 novih malih proizvođača, dok su iz Spara objavili da su proširili suradnju s različitim OPG-ovima koji se bave uzgojem bilja te od njih otkupljuju cvijeće, sadnice i začine.
Na inicijativu Ministarstva poljoprivrede i Konzuma, u kojoj su se malim proizvođačima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) ponudile Konzumove police umjesto zatvorenih tržnica, javilo se 200 novih malih proizvođača, navodi se u priopćenju tog trgovačkog lanca.

Po podacima koje iznose iz Konzuma, u prvom tjednu suradnje otkupljeno je primjerice oko 70.000 komada salate, 18.000 kilograma blitve, 5.000 kg poriluka, 5.000 kg peršina i 1.300 kg mladog luka.

Novi su se dobavljači pridružili grupi više od 4.000 poljoprivrednika i OPG-ovaca s kojima Konzum već surađuje, ističu iz tog trgovačkog lanca u kojem očekuju da će u idućem razdoblju otkupljene količine od malih proizvođača dodatno rasti. Napominju i kako su, s obzirom da se bliži sezona domaćih jagoda, već u kontaktu s proizvođačima iz svih dijelova Hrvatske kako bi im na raspolaganje stavili svoje distributivne i prodajne kapacitete. 

Podsjećaju kako se unutar Fortenova grupe plasman prema Konzumu odvija preko PIK Vinkovci, koji otkupljuju više od 20.000 tona voća i povrća godišnje te surađuju s više od 500 kooperanata, a hrvatski se poljoprivrednici mogu javiti i Konzumovim partnerima Marinadi i Fragariji, koji također otkupljuju i isporučuju robu.Malim je proizvođačima otvoren prijeko potreban prodajni kanal, a namjera je Konzuma kroz ovu inicijativu povećati opseg prometa domaćeg voća i povrća koji trenutno iznosi više od 80 posto prometa u toj kategoriji, ističu iz tog trgovačkog lanca.

"Na ovaj način želimo povećati brojku od 4.000 proizvođača iz svih dijelova Hrvatske s kojima partnerski surađujemo te istovremeno pomoći prvenstveno malim obiteljskim poljoprivrednicima i OPG-ovima, kojima je zbog zatvaranja tržnica onemogućena prodaja njihovih proizvoda", kazao je član Uprave Konzuma Zoran Mitreski.

Iz Konzuma također podsjećaju kako se u inicijativu mogu uključiti i mali uzgajivači voća i povrća koji su se javili na Konzumov natječaj "Najbolje iz Hrvatske", a u dogovoru s klasterom "Mali hrvatski proizvođač" nastavit će se suradnja s proizvođačima koji su već u tom projektu i koji djeluju pod tim klasterom. SPAR otkupljuje cvijeće, sadnice i začine domaćih dobavljačaIz trgovačkog lanca Spar su, pak, izvijestili kako su proširili suradnju s različitim OPG-ovima koji se bave uzgojem bilja te od njih otkupljuju cvijeće, sadnice i začine.

Iz Spara u priopćenju navode i niz novih partnera s kojima su proširili suradnju, a riječ je o poljoprivrednim zadrugama koje se bave proizvodnjom cvijeća, tvrtkama i obrtima koji proizvode sadnice voća, agruma, bobičastog voća, vinove loze i jagoda te začinskog bilja. Spar putem robne marke "Vrtovi Hrvatske" nudi voće i povrće više od 40 malih domaćih proizvođača i OPG-ova, a kampanjom "Da, domaće je!" prednost daje domaćim dobavljačima, podsjećaju iz tog trgovačkog lanca.

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.