04.03.2020 08:04
ZAGREB, 3. ožujka 2020. (Hina) - Glavna skupština Zagrebačke banke (Zaba), koja je sazvana za 8. travnja, trebala bi donijeti odluku da se gotovo cijela prošlogodišnja dobit banke, više od 1,5 milijardi kuna, isplati za dividendu, koja bi iznosila 4,83 kune po dionici, objavljeno je u utorak iz Zagrebačke banke.
Neto dobit banke poslije oporezivanja lani je iznosila gotovo 1,549 milijardi kuna, od čega utvrđena dobit nakon oporezivanja kroz račun dobiti i gubitka iznosi 1,562 milijarde kuna, a umanjena je za 12,8 milijuna kuna gubitka nakon oporezivanja kroz ostalu sveobuhvatnu dobit. Kako se navodi u pozivu na glavnu skupštinu objavljenom na internetskoj stranici Zagrebačke burze, Uprava i Nadzorni odbor predlažu dioničarima da na skupštini odluče da se 1,547 milijardi kuna rasporedi za isplatu dividende, a 2,4 milijuna kuna u zadržanu dobit banke.

Time bi se dioničarima isplatila dividenda u iznosu od 4,83 kune po dionici, što je gotovo za jednu kunu manje od prošlogodišnje dividende, koja je po dionici iznosila 5,79 kuna.Kako se navodi u prijedlogu odluke o isplati dividende, isplatit će se dioničarima koji su upisani u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) na dan 16. travnja 2020. Datum od kojega će se trgovati dionicom Zagrebačke banke bez prava na isplatu dividende je 15. travnja 2020., dok tražbina za isplatu dividende dospijeva dana 6. svibnja ove godine.

Inače, najveći dio prošlogodišnje dobiti kroz dividendu će dobiti najveći dioničar, talijanska banka UniCredit, koja, po zadnjim podacima o deset najvećih dioničara, ima 84,48 posto dionica Zagrebačke banke, dok veći udio još ima Allianz SE, 11,72 posto. 

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa