03.03.2020 08:17
ZAGREB, 2. ožujka 2020. (Hina) - Dalekovod grupa je u 2019. ostvarila neto dobit od 9,2 milijuna kuna, za razliku od godine ranije kada je ostvaren gubitak od 119,6 milijuna kuna, pokazuju podaci iz konsolidiranog financijskog izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi.
I matično društvo - Dalekovod d.d., lani je ostvarilo neto dobit, od 11,7 milijuna kuna, za razliku od godine ranije kada je ostvaren gubitak od 233 tisuće kuna.Rezultati za 2019. godinu pokazuju trend oporavka poslovanja nakon u financijskom rezultatu vrlo izazovne 2018. godine. Uz ostvarenje glavnih ciljeva usmjerenih na stabilizaciju prihoda i dobiti godinu je obilježio započeti proces restrukturiranja i snažan rast novougovorenih poslova", navodi se u izvješću Uprave.  Također se ističe kako je početak 2019. godine obilježen prodajom vjetroelektrana (društva Dalekovod Professio d.d.), što je Grupi osiguralo sredstva za smanjenje duga i likvidnost nužnu za početak procesa restrukturiranja i osiguranje rasta Grupe. Prema podacima iz financijskog izvješća, ostvareni poslovni prihodi Grupe iznose 1,3 milijarde kuna, što predstavlja porast od 5,4 posto.  

U matičnom društvu Dalekovod d.d. poslovni prihodi su porasli za 6,6 posto i iznose 986 milijuna kuna.Prihodi od prodaje Grupe su iznosili 1,25 milijardi kuna i porasli su osam posto, a prihodi od prodaje Dalekovoda d.d. su povećani sedam posto, na 952,6 milijuna kuna."Rast prihoda Grupe najvećim dijelom proizlazi iz rasta matične kompanije kao posljedica snažne dinamike ugovaranja i projektnih aktivnosti", navodi se u izvješću. Tako je tijekom godine Društvo ugovorilo ili je odabrano kao najbolji ponuditelj na projektima vrijednosti preko 1,4 milijardi kuna, što 2019. godinu svrstava u jednu od najuspješnijih poslovnih godine s tog aspekta, ističu iz tvrtke. Napominju i kako trenutna vrijednosti ugovorenih radova matičnog društva iznosi više od 1,6 milijardi kuna.Poslovni rashodi Grupe lani su iznosili 1,29 milijardi kuna i smanjeni su jedna posto prema godini ranije, a pali su i poslovni rashodi Dalekovoda d.d. za jedan posto, na 959,3 milijuna kuna.

U izvješću se ističe i kako je Grupa unatoč jasnom trendu oporavka tijekom 2019.  poslovala u uvjetima ograničene likvidnosti te je uz provedbu ključnih internih aktivnosti ovisila i o neposrednoj podršci ključnih vjerovnika, financijskih institucija.Nastavno na poboljšanje financijskih pokazatelja tijekom godine Grupa je osigurala garantni okvir u iznosu od 22 milijuna eura u zadnjem kvartalu 2019. godine. Tim okvirom, kako se navodi, djelomično su osigurane potrebe Grupe za projekte dobivene odnosno ugovorene tijekom 2019. godine. Iz Dalekovoda ističu i kako menadžment Grupe i u narednom periodu nastavlja s aktivnostima financijskog restrukturiranja s ciljem poboljšanja financijskog položaja Grupe.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa