03.03.2020 08:15
ZAGREB, 2. ožujka 2020. (Hina) - M+ grupa, odnosno tvrtka Meritus ulaganja i njena povezana društva, u 2019. godini je ostvarila 327 milijuna kuna konsolidiranog prihoda, odnosno 51 posto više u odnosu na godinu ranije, dok je neto dobit porasla za 27,1 posto, na 8,4 milijuna kuna, pokazuje financijsko izvješće te kompanije. 
Korigirana EBITDA za prošlu godinu iznosila je 43,7 milijuna kuna, što je 73 posto više nego u godini ranije, ističu se u priopćenju koje je M+ grupa objavila u ponedjeljak."Za M+ grupu 2019. godina je bila uspješna, a na rast prihoda ove hrvatske kompanije utjecale su strateške odluke Uprave i poslovna događanja, poput izlaska na Zagrebačku burzu i novih akvizicija", kaže se u priopćenju jedne od vodećih regionalnih kompanija s područja izdvajanja poslovnih procesa i upravljanja odnosima s korisnicima. 

Naime, M+ grupa je u siječnju prošle godine izdala 357.805 novih redovnih dionica, ukupne vrijednosti 93 milijuna kuna, s ciljem daljnjih ulaganja u razvoj i širenje poslovanja, koje su u cijelosti otkupili institucionalni ulagači.U kolovozu su dionice M+ grupe uvrštene na Zagrebačku burzu, a u rujnu je kompanija preuzela 51 posto udjela u beogradskoj tvrtki Trizma. Tvrtka je u siječnju ove godine realizirala akviziciju turske kompanije CMC Iletişim ve Çagri Merkezi Hizmetleri A.Ş., a ističu da su time postali najveća BPO (Business Process Outsourcing) kompanija u jugoistočnom dijelu Europe, pri čemu trenutno zapošljavaju više od sedam tisuća ljudi.

Predsjednik Uprave Meritus ulaganja Ivan Posavec u priopćenju poručuje da će tvrtka i u budućnosti biti usredotočena na akviziciju novih klijenata iz svijeta te na pojačani izvoz usluga. "Želimo se pozicionirati kao konkurentna BPO kompanija u svijetu i tako doprinijeti razvoju ovog tržišta u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe", izjavio je Posavec. Istodobno, M+ grupa je objavila danas na Zagrebačkoj burzi da je Posavec na sjednici Nadzornog odbora održanoj u petak podnio ostavku i da 30. travnja ove godine odlazi s mjesta predsjednika Uprave kompanije, uz napomenu da će karijeru nastaviti izvan M+ grupe.

"Tijekom tri godine obavljanja dužnosti predsjednika Uprave Ivan Posavec je s M+ grupom ostvario iznimne poslovne rezultate. Očekuje se da će u 2020. godini konsolidirani prihodi grupe premašiti 80 milijuna eura, odnosno 3,5 puta u odnosu na prije tri godine, dok se za konsolidiranu EBITDA u 2020. očekuje da bude ostvarena iznad 9 milijuna eura, odnosno 14 puta u odnosu na prije tri godine", navodi se u objavi. U predstojećem razdoblju Ivan Posavec će nastaviti savjetovati Upravu M+ grupe, navode iz te kompanije, uz najavu da će Nadzorni odbor imenovati novog predsjednika Uprave u skladu s internim procedurama. 

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa