28.02.2020 14:44
LEVERKUSEN, 28. veljače 2020. (Hina/dpa) – Njemački kemijski i farmaceutski div Bayer izvijestio je o većim prihodima i dobiti u 2019. zahvaljujući, dijelom, i akviziciji američke agrokemijske kompanije Monsanto.
Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i promjene u portfelju, prihodi su mu prošle godine poskočili 18,5 posto, na 43,5 milijardi eura.Neto dobit više je nego udvostručena, na 4,1 milijardu eura eura, djelomično i zahvaljujući prodaji dijela poslovanja, pokazuje izvješće, objavljeno u četvrtak.

Bayer se suočava s valom tužbi u SAD-u zbog Monsantova herbicida koji sadrži glifosat, povezan s obolijevanjem od raka. Između listopada i veljače broj tužbi u SAD-u porastao je za 5.900, na 48.600, i trenutno im se ne nazire kraj, priopćila je kompanija.Bayer je uložio žalbe na ogromne odštete koje bi morao platiti podnositeljima tužbi prema presudama američkih sudova.

Izvršni direktor Werner Baumann izjavio je u četvrtak da će kompanija ići do najviših instanci, bude li potrebno. Citirao je pri tome ocjenu Američke agencije za zaštitu okoliša iz siječnja, prema kojoj „ne postoji rizik zabrinutosti za ljudsko zdravlje ako se glifosat koristi u skladu s postojećim uputama“. Prema njegovim procjenama, kompanija će se nagoditi s podnositeljima tužbi i platiti više milijardi dolara odštete.

stanoviZAGREB, 23. svibnja 2022. (Hina) - Zbog uvođenja obveze ugradnje solara za proizvodnju struje u sve nove stambene zgrade, ionako visoka cijena novogradnje u Hrvatskoj dodatno će porasti, potvrđeno je iz više izvora u graditeljskoj branši, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

ZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Otvoren je predstečajni postupak za Brodosplit d.d., potvrđeno je Hini u petak iz te kompanije. 

ZAGREB, 23. svibnja 2022. (Hina) - Crikvenička hotelijerska tvrtka Jadran očekuje ove sezone nastavak dobrih poslovnih rezultata, čemu će pridonijeti i ostvarenje investicijskih zahvata početih prije pandemije, ističe član Uprave Jadrana Ivan Safundžić, koji će s članom Uprave Miroslavom Pelkom voditi tu tvrtku nakon odlaska predsjednika Gorana Fabrisa. 

ZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.