25.02.2020 15:47
MUENCHEN/ZAGREB, 25. veljače 2020. (Hina) - Njemački osiguravateljski div Allianz izvijestio je da je u 2019. povećao prihode i dobit zahvaljujući snažnom poslovanju u segmentu životnog i zdravstvenog osiguranja.
Ukupni prihodi Allianza u 2019. godini uvećani su 7,6 posto u odnosu na godinu ranije, na 142,4 milijarde eura, pokazali su preliminarni podaci za fiskalnu 2019. godinu. U segmentu životnog i zdravstvenog osiguranja porasli su 8,5 posto, na 76,4 milijarde eura. Operativna dobit u tom je dijelu Allianzova poslovanja poskočila 13,4 posto, na 4,7 milijardi eura.

U segmentu neživotnih osiguranja ukupni prihodi, uključujući bruto zaračunatu premiju i prihode od naknada i provizija, porasli su 6,8 posto, na 59,2 milijarde eura, pokazalo je poslovno izvješće. Operativna dobit smanjena je pak 11,9 posto, na 5,05 milijardi eura. U segmentu upravljanja imovinom prihodi su uvećani za 6,4 posto, na 7,2 milijarde eura. Operativna dobit porasla je 6,9 posto, na 2,7 milijardi eura. Allianz Grupa prošlu je godinu tako zaključila s operativnom dobiti od 11,9 milijardi eura, tri posto većom nego u godini ranije i blizu gornje granice ciljanog raspona.Snažniju operativnu dobit pripisuju poslovanju sa životnim i zdravstvenim osiguranjima i većim investicijskim maržama, pozitivnoj jednokratnoj dobiti u SAD-u i rastu broja polica osiguranja. 

Neto dobit pripisiva dioničarima u 2019. uvećana je 6,1 posto, na 7,9 milijardi eura, što u Allianzu pripisuju ponajprije većoj operativnoj dobiti i nižim porezima.  "Allianz je i u 2019. povlačio značajne strateške poteze, poput akvizicija u Britaniji i Brazilu, a postao je i prvi osiguravateljski holding u potpunom stranom vlasništvu u Kini", konstatirao je izvršni direktor Oliver Baete. Zahvaljujući snažnim rezultatima poslovanja podigli su ciljanu operativnu dobit za 2020., za 4,3 posto, na 12 milijardi eura, plus/minus 500 milijuna.

Upravni odbor predložio je dividendu od 9,60 eura po dionici, 6,7 posto višu nego u prethodnoj godini. Time su povećali dividendu sedmu godinu zaredom, napominju u priopćenju.Allianz Grupa najavila je i novi program otkupa dionica u iznosu do 1,5 milijardi eura, koji bi trebao biti dovršen do kraja godine.

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.