18.02.2020 07:20
ZAGREB, 17. veljače 2020. (Hina) - Optima telekom grupa je u prošloj godini zabilježila blagi pad poslovnih prihoda, za tri posto, na 530,5 milijuna kuna, dok je neto dobit i više nego tri i pol puta veća nego 2018. godine i lani je iznosila 12,46 milijuna kuna, pokazuju podaci iz konsolidiranog financijskog izvješća te tvrtke. 
"Ukupni prihodi od usluga u 2019. godini bilježe lagano smanjenje od tri posto u odnosu na prethodnu godinu, najviše uslijed pada prihoda od javnih govornih usluga što je djelomično kompenzirano većim multimedijalnim te podatkovnim prihodima", navodi se u obrazloženju izvješća koje je u ponedjeljak objavljeno na Zagrebačkoj burzi. Iz Optime također ističu da je grupa nastavila s daljnjom troškovnom optimizacijom poslovanja te su stoga ukupni poslovni rashodi za 5,9 posto manji u odnosu na 2018. godinu. Ukupni su poslovni rashodi grupe lani iznosili 372,6 milijuna kuna. 

Optima telekom grupa je u 2019. godini ostvarila EBITDA-u prije jednokratnih stavki nakon najmova u iznosu od 132,3 milijuna kuna, što je otprilike na razini godine prije.Neto dobit grupe u prošloj godini iznosi 12,46 milijuna kuna, što je porast za 9,1 milijun kuna u odnosu na 2018. godinu. To je, kako se obrazlaže u izvješću, primarno "rezultat povećane operativne troškovne efikasnosti što je podržano nižom amortizacijom i umanjenjem vrijednosti imovine". Podaci za matičnu kompaniju, Optima telekom d.d. pokazuju pad ukupnih poslovnih prihoda za 2,9 posto, na 530,36 milijuna kuna, uz pad pad ukupnih poslovnih rashoda za 6,1 posto, na 371,7 milijuna kuna. Neto dobit matične kompanije u 2019. godini je iznosila 13,4 milijuna kuna, dok je 2018. iznosila 3,7 milijuna kuna. "U 2019. godini poseban naglasak stavili smo na očuvanje korisničke baze i snažan rast korisnika i prihoda u IPTV segmentu. Tijekom 2019. započeli smo i dovršili sve potrebne radnje na IPTV platformi kako bi svim novim i postojećim korisnicima omogućili novu verziju s modernijim i inovativnijim sučeljem te lakšim upravljanjem sadržajem, a što će zasigurno povećati zadovoljstvo korisnika. U ostalim segmentima posvetili smo se simplifikaciji portfelja kako bi našim rezidencijalnim korisnicima omogućili veće zadovoljstvo i jednostavniji odabir naših paketa usluga", ističe uz ostalo u komentaru izvješća predsjednik Uprave Optima telekoma Boris Batelić.

Po podacima iz izvješća, kapitalna ulaganja na razini grupe u prošloj su godini iznosila 89 milijuna kuna. Od toga je 26,1 milijun kuna uloženo u razvoj pristupne optičke mreže, širenje mreže kolokacija, korisničku opremu za pružanje IPTV i internet usluga rezidencijalnim korisnicima, te opremu za spajanje poslovnih korisnika. U jezgru mreže uloženo je 20,3 milijuna kuna, što je pretežno iskorišteno za daljnje proširenje jezgre, dok je 42,5 milijuna kuna uloženo u proširenje usluga korisnicima, navodi se u izvješću.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.