30.01.2020 08:22
FRANKFURT, 29. siječnja 2020. (Hina/Reuters) - Bankovno kreditiranje kompanija u eurozoni poraslo je u prosincu 2019. najslabije u protekle dvije godine dok je kreditiranje potrošača zabilježilo najsnažniji rast u 11 godina, pokazali su u srijedu najnoviji podaci ECB-a.
Mnoge kompanije u eurozoni teško se nose s posrnulom trgovinom i recesijom u sektoru proizvodnje, ali su zato potrošači i dalje relativno optimistični, primjećuje Reuters, ukazujući na kontinuirani rast plaća i zaposlenosti, kao i aktivnosti u uslužnom sektoru. Rast kreditiranja nefinancijskih korporacija u 19-članoj eurozoni usporio je u prosincu 2019. na 3,2 posto, izjednačivši se s razinom iz prosinca 2017. godine. U studenome porasli su 3,4 posto.Potrošačko je pak kreditiranje ubrzalo na 3,7 posto, najvišu razinu u 11 godina, nakon 3,5-postotnoga rasta u mjesecu ranije, pokazali su podaci ECB-a. U nastojanju da potakne rast, ECB je u prošlogodišnjem rujnu pokrenuo novi paket poticaja kako bi smanjio troškove kredita i time održao obilan plasman kredita prema gospodarstvu. Nove ankete pokazuju stabilizaciju ali najnoviji podaci ECB-a otkrivaju nešto složeniju sliku, primjećuje Reuters. Banke su u proteklom mjesecu kompanijama odobrile samo 700 milijuna eura kredita, manje od 10 posto prosječnog mjesečnog iznosa u prošloj godini. Razlog tomu zazor je kompanija od dugoročnih kredita, segmenta koji se ECB nada potaknuti novim, vrlo povoljnim kreditima komercijalnim bankama, napominje agencija.Kućanstvima je pak u prosincu odobreno 23,8 milijardi eura kredita, najveći iznos od početka 2008. godine, pri čemu je najveća potražnja zabilježena u segmentu jeftinih hipotekarnih kredita. Član upravnog odbora ECB-a Yves Mersch nedavno je upozorio da bi ultrapopustljiva monetarna politika mogla dovesti do stvaranja 'mjehura', posebno na tržištu nekretnina, dodajući da je ECB možda posijao sjeme nove krize. Monetarni agregat M3, pokazatelj ponude novca kojeg mnogi analitičari smatraju i pouzdanim signalom budućih aktivnosti, porastao je u prosincu pet posto na godišnjoj razini, znatno slabije nego u prethodnom mjesecu kada je uvećan 5,6 posto.

STRATEGYKANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Trgovački maloprodajni lanac Studenac preuzeo je trgovački lanac Duravit Trgovina, koji posluje u 13 maloprodajnih objekata na području Pule i okolice te zapošljava više od 40 zaposlenika, izvijestili su u četvrtak iz Studenca. 

SEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina.