30.01.2020 08:22
FRANKFURT, 29. siječnja 2020. (Hina/Reuters) - Bankovno kreditiranje kompanija u eurozoni poraslo je u prosincu 2019. najslabije u protekle dvije godine dok je kreditiranje potrošača zabilježilo najsnažniji rast u 11 godina, pokazali su u srijedu najnoviji podaci ECB-a.
Mnoge kompanije u eurozoni teško se nose s posrnulom trgovinom i recesijom u sektoru proizvodnje, ali su zato potrošači i dalje relativno optimistični, primjećuje Reuters, ukazujući na kontinuirani rast plaća i zaposlenosti, kao i aktivnosti u uslužnom sektoru. Rast kreditiranja nefinancijskih korporacija u 19-članoj eurozoni usporio je u prosincu 2019. na 3,2 posto, izjednačivši se s razinom iz prosinca 2017. godine. U studenome porasli su 3,4 posto.Potrošačko je pak kreditiranje ubrzalo na 3,7 posto, najvišu razinu u 11 godina, nakon 3,5-postotnoga rasta u mjesecu ranije, pokazali su podaci ECB-a. U nastojanju da potakne rast, ECB je u prošlogodišnjem rujnu pokrenuo novi paket poticaja kako bi smanjio troškove kredita i time održao obilan plasman kredita prema gospodarstvu. Nove ankete pokazuju stabilizaciju ali najnoviji podaci ECB-a otkrivaju nešto složeniju sliku, primjećuje Reuters. Banke su u proteklom mjesecu kompanijama odobrile samo 700 milijuna eura kredita, manje od 10 posto prosječnog mjesečnog iznosa u prošloj godini. Razlog tomu zazor je kompanija od dugoročnih kredita, segmenta koji se ECB nada potaknuti novim, vrlo povoljnim kreditima komercijalnim bankama, napominje agencija.Kućanstvima je pak u prosincu odobreno 23,8 milijardi eura kredita, najveći iznos od početka 2008. godine, pri čemu je najveća potražnja zabilježena u segmentu jeftinih hipotekarnih kredita. Član upravnog odbora ECB-a Yves Mersch nedavno je upozorio da bi ultrapopustljiva monetarna politika mogla dovesti do stvaranja 'mjehura', posebno na tržištu nekretnina, dodajući da je ECB možda posijao sjeme nove krize. Monetarni agregat M3, pokazatelj ponude novca kojeg mnogi analitičari smatraju i pouzdanim signalom budućih aktivnosti, porastao je u prosincu pet posto na godišnjoj razini, znatno slabije nego u prethodnom mjesecu kada je uvećan 5,6 posto.

M&A procesZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Infinum u kategoriji velikih tvrtki, Q agency u kategoriji srednjih i The Productive Company u kategoriji malih najbolji su poslodavci u 2022. godini, pokazuju rezultati istraživanja zadovoljstva zaposlenika, koje je portal MojPosao proveo u 67 tvrtki.

ZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ocijenila je u četvrtak da ulazak Hrvatske u schengenski prostor te potpisivanje Konvencije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a predstavljaju snažan poticaj hrvatskom gospodarstvu. 

ZAGREB, 9. prosinca 2022. (Hina) - Do ponedjeljka 5. prosinca poslodavci su svojim zaposlenima uz redovne mjesečne plaće tijekom ove godine isplatili i oko 7,71 milijardi kuna neoporezivih naknada, piše u petak Večernji list. 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) pokrenuli su prvi hrvatski deep-tech venture builder Nuqleus, odnosno novi program za povezivanje znanstveno-istraživačkih institucija, industrije i startup ekosustava, a prijave na njega traju do 15. siječnja iduće godine, priopćeno je u srijedu s FER-a.

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Radnici zagrebačke Čistoće prosvjedovali su u srijedu ispred ulaza u zgradu Čistoće tražeći povećanje plaća najslabije plaćenim radnicima i usklađivanje koeficijenata s drugim podružnicama Zagrebačkog holdinga, te su najavili prekid rada na Božić ako im se ne ispune zahtjevi.