22.01.2020 07:00
LONDON, 21. siječnja 2020. (Hina/Reuters) - Pučka pravobraniteljica Europske unije objavila je u utorak da je pokrenula istragu o prijelazu nekadašnjeg direktora Europske agencije za banke (EBA) u utjecajnu bankarsku lobističku udrugu.
EBA je rujnu prošle godine priopćila da je njezin izvršni direktor Adam Farkas podnio ostavku jer namjerava postati izvršni direktor Udruženja financijskih tržišta u Europi (AFME). Agencija je Farkasu postavila nekoliko uvjeta, uključujući i 18-mjesečnu zabranu savjetovanja AFME i njezinih članova o temama izravno povezanima s njegovim radom u EBA-i u prethodne tri godine. Pojedini zastupnici u Europskom parlamentu upozorili su da su uvjeti previše blagi, ustvrdivši da je posrijedi još jedan primjer prakse „rotirajućih vrata”, upitno glatkog prijelaza europskih dužnosnika na unosne poslove u privatnom sektoru.

Europska pučka braniteljica objavila je danas na internetskoj stranici da je pokrenula istragu o Farkaševom prijelazu u AFME. "Istraga se temelji na pritužbi organizacije Change Finance koja tvrdi da će prijelaz izvršnog direktora EBA-e u AFME stvoriti sukob interesa”, navodi Emily O'Reilly.U pismu upućenom 16. siječnja čelniku EBA-e Joseu Manuelu Campi, bivšem bankaru španjolskog Santandera, europska pučka pravobraniteljica postavila je niz pitanja, uključujući kada je i na koji način Farkas saznao za mogućnost zapošljavanja u AFME-i. Želi znati i zašto će Farkas, nakon što je podnio ostavku u EBA-i, ostati član upravnog odbora europskog regulatora za financijska tržišta. „Što se tiče odluke pučke pravobraniteljice o pokretanju istrage o prijelazu Adama Farkasa u AFME, mi je, naravno, prihvaćamo i nastavljamo suradnju s njom te ćemo odgovarati na njezine upite”, priopćila je u utorak EBA.

Change Finance lobira da se prekine „kasino” bankarstvo. Zahtijevaju također da se financijski sektor podvrgne pritisku kako bi više ulagao u društvene i ekološki održive aktivnosti. U AFME-i nisu željeli komentirati odluku o istrazi a Farkas nije bio odmah dostupan za komentar. Na Farkasevu poziciju u EBA-i predložen je Gerry Cross, dužnosnik za regulaciju u Irskoj središnjoj banci. U razdoblju od 2011. do 2015. godine bio je direktor za lobiranje u AFME-u. Pučka pravobraniteljica provodi istrage o mogućim nepravilnostima u institucijama EU-a ali njezine odluke nisu obvezujuće, podsjeća Reuters.

stanoviZAGREB, 23. svibnja 2022. (Hina) - Zbog uvođenja obveze ugradnje solara za proizvodnju struje u sve nove stambene zgrade, ionako visoka cijena novogradnje u Hrvatskoj dodatno će porasti, potvrđeno je iz više izvora u graditeljskoj branši, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

ZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Otvoren je predstečajni postupak za Brodosplit d.d., potvrđeno je Hini u petak iz te kompanije. 

ZAGREB, 23. svibnja 2022. (Hina) - Crikvenička hotelijerska tvrtka Jadran očekuje ove sezone nastavak dobrih poslovnih rezultata, čemu će pridonijeti i ostvarenje investicijskih zahvata početih prije pandemije, ističe član Uprave Jadrana Ivan Safundžić, koji će s članom Uprave Miroslavom Pelkom voditi tu tvrtku nakon odlaska predsjednika Gorana Fabrisa. 

ZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.