21.01.2020 08:00
PULA, 20. siječnja 2020. (Hina) - Dva dana prije Skupštine vjerovnika Uljanika d.d. u stečaju, na kojoj bi trebalo odlučiti hoće li se u Puli graditi brodovi, predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac vjeruje da će Vlada, kao najveći vjerovnik, ipak donijeti odluku koja će zadovoljiti radnike i sve u Istri da se u Puli nastavi brodogradnja.
Skupština vjerovnika u srijedu bi u Pazinu trebala donijeti odluku o planu stečajne upraviteljice Marije Ružić, koji predviđa likvidaciju krovne tvrtke Uljanik grupe te oživljavanje brodogradnje na pulskim navozima prijenosom koncesije, opreme i dovršetka gradnje broda na tvrtku Uljanik brodogradnju 1856. "Volio bih reći da je u srijedu 'dan D' za budućnost pulske brodogradnje, međutim, u proteklih godinu i pol takvih je dana bilo jako puno, a da se u njima ništa nije dogodilo", rekao je Cerovac. Dodao je kako, po njegovu mišljenju, postoje dobre pretpostavke da se na pulskim navozima u toj novoj tvrtki pokrene poslovanje i počnu graditi brodovi. Vjeruje da bi prvi konkretni pomak u ostvarivanju tih planova mogao biti dovršetak gradnje broda za prijevoz stoke koji je u brodogradilištu. 

"Nakon toga vjerujem da postoji dobra perspektiva za ugovaranje novih poslova jer, prema informacijama koje imam, ima brodovlasnika koji su zbog dobrih iskustava i dalje zainteresirani za nastavak suradnje s tim brodogradilištem. Stoga vjerujem da postoji dobra mogućnost da se u kratkom roku ugovori gradnja novih brodova", poručio je predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac. Ponovio je kako sve ovisi o tome kako će se Vlada ponijeti i kakvo će stajalište zauzeti na ročištu u Pazinu."U srijedu ćemo vidjeti hoće li konačno prevladati razum i biti donesena odluka koja će omogućiti ponovno zapošljavanje brodograditelja koji su sad prijavljeni na Zavodu za zapošljavanje ili su posao morali potražiti daleko od doma", zaključio je Cerovac. Rekao je kako želi vjerovati da će "prevagnuti isplativost nastavka proizvodnje, a ne politička igra i da će se u Uljaniku ponovno graditi brodovi".

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa