17.01.2020 07:15
ZAGREB, 16. siječnja 2020. (Hina) - Trgovački sud u Osijeku otvorio je predstečajni postupak nad Esseker grupom, tvrtkom poduzetnika Alexandera Hrkača koja je kao predmet poslovanja registrirala više od 200 djelatnosti, a odnedavno joj je blokiran račun zbog ovrhe na temelju rješenja Porezne uprave i neplaćenih 1,46 milijuna kuna.
Otvaranje predstečajnog postupka zatražio je sam dužnik, a sudskim rješenjem pozvani su vjerovnici Esseker grupe da u zakonski predviđenim rokovima prijave sve svoje tražbine koje će se ispitati na ročištu zakazanom 7. svibnja.

Esseker grupa je tvrtka registrirana kao d.o.o. za trgovinu i usluge s temeljnim kapitalom od 32,9 milijuna kuna, a kao predmet poslovanja u sudskom registru istaknuto je više od 200 djelatnosti. Od proizvodnje hrane i pića, poslovanja nekretninama, proizvodnje i trgovine električnom energijom, oplođivanja životinja i vođenja ZOO-a pa preko promidžbe, javnog informiranja, djelatnosti radija i televizije sve do proizvodnje pesticida, sirovog željeza, igračaka, parnih kotlova, ali i otkupa potraživanja, savjetovanja i pružanja usluga s dodanom vrijednosti.

Direktor Esseker grupe je Alexander Hrkač, poduzetnik koji je u medijima prozvan kontroverznim osječkim brokerom jer je, kako navodi Jutarnji list, 2006. kompanija Vrijednosnice iz Osijeka kojoj je bio na čelu, izgubila dozvolu za trgovanje na Zagrebačkoj burzi. Zbog nezakonitog trgovanja dionicama navodno je bio kažnjen i u BiH.Prema podacima iz sudskog registra, Hrkač je bio ili jest član uprave ili nadzornih odbora 11 društava među kojima su i Europlantaža, tvrtka za proizvodnju hrane i trgovinu te Opeka trade kojoj je bio ovlašteni zastupnik do prošlog tjedna i koja u registru, kao i Esseker grupa, ima registriranih preko 200 djelatnosti.

Kako je objavio Jutarnji list, Hrkač je 2016. na listi najbogatijih Hrvata bio 14.S druge strane, Hrkač je u priloženom planu restrukturiranja Esseker grupe naveo kako "dužnik ima ne samo kapital, nego i imovinu značajno veće vrijednosti od ukupnih obveza". Stoga, ističe kako nije upitna mogućost daljnjeg održivog poslovanja. U planu restrukturiranja Hrkač zaključuje da je razlog trenutne nesposobnosti za plaćanje "isključivo pljenidba novčanih sredstava od strane Ministarstva financija" u iznosu od 1.46 milijuna kuna.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKAHALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.

ZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 30. studenoga 2022. (Hina/afp) – Gotovo tri četvrtine ljudi starijih od deset godina u svijetu posjeduje mobitel putem kojega je omogućen pristup internetu, ali ipak gotovo trećina nema mu pristup, objavila je u srijedu agencija Ujedinjenih naroda.

LUXEMBOURG, 30. studenoga 2022. (Hina) - Inflacija u eurozoni oslabila je u studenome, kliznuvši na 10 posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.