17.01.2020 07:15
ZAGREB, 16. siječnja 2020. (Hina) - Trgovački sud u Osijeku otvorio je predstečajni postupak nad Esseker grupom, tvrtkom poduzetnika Alexandera Hrkača koja je kao predmet poslovanja registrirala više od 200 djelatnosti, a odnedavno joj je blokiran račun zbog ovrhe na temelju rješenja Porezne uprave i neplaćenih 1,46 milijuna kuna.
Otvaranje predstečajnog postupka zatražio je sam dužnik, a sudskim rješenjem pozvani su vjerovnici Esseker grupe da u zakonski predviđenim rokovima prijave sve svoje tražbine koje će se ispitati na ročištu zakazanom 7. svibnja.

Esseker grupa je tvrtka registrirana kao d.o.o. za trgovinu i usluge s temeljnim kapitalom od 32,9 milijuna kuna, a kao predmet poslovanja u sudskom registru istaknuto je više od 200 djelatnosti. Od proizvodnje hrane i pića, poslovanja nekretninama, proizvodnje i trgovine električnom energijom, oplođivanja životinja i vođenja ZOO-a pa preko promidžbe, javnog informiranja, djelatnosti radija i televizije sve do proizvodnje pesticida, sirovog željeza, igračaka, parnih kotlova, ali i otkupa potraživanja, savjetovanja i pružanja usluga s dodanom vrijednosti.

Direktor Esseker grupe je Alexander Hrkač, poduzetnik koji je u medijima prozvan kontroverznim osječkim brokerom jer je, kako navodi Jutarnji list, 2006. kompanija Vrijednosnice iz Osijeka kojoj je bio na čelu, izgubila dozvolu za trgovanje na Zagrebačkoj burzi. Zbog nezakonitog trgovanja dionicama navodno je bio kažnjen i u BiH.Prema podacima iz sudskog registra, Hrkač je bio ili jest član uprave ili nadzornih odbora 11 društava među kojima su i Europlantaža, tvrtka za proizvodnju hrane i trgovinu te Opeka trade kojoj je bio ovlašteni zastupnik do prošlog tjedna i koja u registru, kao i Esseker grupa, ima registriranih preko 200 djelatnosti.

Kako je objavio Jutarnji list, Hrkač je 2016. na listi najbogatijih Hrvata bio 14.S druge strane, Hrkač je u priloženom planu restrukturiranja Esseker grupe naveo kako "dužnik ima ne samo kapital, nego i imovinu značajno veće vrijednosti od ukupnih obveza". Stoga, ističe kako nije upitna mogućost daljnjeg održivog poslovanja. U planu restrukturiranja Hrkač zaključuje da je razlog trenutne nesposobnosti za plaćanje "isključivo pljenidba novčanih sredstava od strane Ministarstva financija" u iznosu od 1.46 milijuna kuna.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.