09.01.2020 07:00
LJUBLJANA, 8. siječnja 2020. (Hina) - Nakon što je lani kupila slovensku  SKB banku, bivšu podružnicu francuske Societe Generale, mađarska bankarska grupacija OTP planira daljnje širenje na slovenskom financijskom tržištu, na kojemu želi dostići više od četvrtine udjela, kazao je u srijedu u Ljubljani direktor OTP-a Sandor Csanyi.
Na konferenciji za novinare Csanyi je potvrdio interes OTP-a da dosegne od 25 do 30 posto udjela na slovenskom bankarskom tržištu, bilo organskim rastom, bilo preuzimanjem drugih banaka. U 2018. godini udio OTP-a na slovenskom tržištu po ukupnoj imovini iznosio je osam posto, a tržišni udio NLB-a kao najveće banke u zemlji gotovo 23 posto.

Kako je Csanyi istaknuo, ulazak na slovensko tržište bila je dugogodišnja želja OTP-a, koji je ranije neuspješno konkurirao na tenderima za preuzimanje više banaka u vlasništvu države. Sredinom 2019. godine, za iznos koji nije objavljen, OTP je od francuske banke Societe Generale kupio SKB banku, koja je tada imala oko 9 posto udjela na slovenskom financijskom tržištu i čija je knjigovodstvena vrijednost tada iznosila oko 600 milijuna eura.

OTP  je vrlo aktivan na području projektnog financiranja, a tako će djelovati i u Sloveniji. S tim u vezi, Csanyi je potvrdio da će tvrtka za ulaganje u nekretnine unutar mađarske grupe uložiti u privatni dio projekta Emonika, koji obuhvaća gradnju nove željezničke postaje s hotelom i trgovačkim centrom u Ljubljani. Nada se da će ulaganje u projekt, koji zbog raznih komplikacija nije realiziran više od desetljeća, započeti ove godine."Mogli bismo investirati i u javne projekte infrastrukture ako bi se za to ukazala prigoda", rekao je  Csany.

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.