30.12.2019 07:47
ZAGREB, 27. prosinca 2019. (Hina) - Ministar gospodarstva Darko Horvat u petak je izjavio da je na stolu napokon suvisli poslovni plan za Uljanik o kojemu se može razgovarati, te da bi u pulskom škveru mogla biti primijenjena rješenja kao u riječkom 3. maju.
"U stečaju su i Uljanik d.d. i Uljanik Brodogradilište, no bez obzira na to na stolu je konačno suvisli poslovni plan o kojem se može početi razgovarati", rekao je Horvat nakon sastanka s predstavnicima Uljanika održanog u Vladi.Precizirao je da je definirana cijena otkupa broda koji je na otpremnoj obali u Puli. Od procijenjenih 1,056 milijardi kuna 75 posto je spreman platiti Jan de Nul da bi taj brod bio otegljen u Trst i tamo završen, rekao je Horvat. Dodao je da je Jan de Nul spreman platiti i 700 tisuća eura za opremanje broda za tegljenje. "Siguran sam da će u idućih 30 dana to biti uplaćeno u proračun. Nakon toga starta priprema za tegljenje u Trst i Jan de Nul će dovršiti brod vlastitim sredstvima", rekao je Horvat.

Dodao je da je u Puli još jedna novogradnja za koju treba između 50 i 55 milijuna eura da bi se dovršila, a zarada od dovršetka bila bi između 11 i 12 milijuna eura. Ostvare li se te brojke i pokažu li se vjerodostojnima i točnima, Vlada je spremna ući u taj proces, slično kao u 3. maju, kaže Horvat. Pojasnio je kako to znači da bi Vlada dala jamstvo kako bi se brod mogao završiti, isporučiti i uprihodovati više nego što je u njega uloženo. Izvijestio je i da je Scenic grupa izrazila potrebu za pet velikih kruzera ili jahti koje bi gradila u 3. maju, a dio bi se možda mogao graditi u Puli, ako 3. maj ne bi mogao odraditi kompletan posao.

Upitan za dojmove nakon današnjeg sastanka, bivši član Nadzornog odbora Uljanika Samir Hadžić rekao je da je blago smo optimističan, no istaknuo je problem nedostatka radnika. Naime, kako je rekao, svi su dobili otkaz kad je nastupio stečaj, a stotinjak ih je ostalo na održavanju i stečajnim poslovima. Kaže da je više od 700 uljanikovaca na pulskom zavodu za zapošljavanje, ali da ima puno radnika koji bi htjeli ponovo raditi u Uljaniku, kako nezaposlenih, tako i onih koji su otišli u inozemstvo. "Još uvijek imamo s kime raditi, ali treba biti brz", kaže Hadžić.

Na pitanje smatra li da je strateški partner rješenje za Uljanik, odgovorio je da "staru udavaču ženici ne čekaju u redu", ali da bi bilo drukčije kada bi se brodogradilište podiglo s koljena. Možda tada partner neće biti potreban, ali jednog dana, zašto ne, kaže Hadžić. Ministar Horvat odgovarao je i na pitanje razmatraju li se promjene u regulaciji rada trgovina nedjeljom. Rekao je da je načinjena analiza te je zaključeno da je za rad trgovina nedjeljom najpogodniji austrijski model te da treba utvrditi koliko bi nedjelja poslodavci mogli definirati kao radne. Dodao je kako je najvažnije pritom osigurati kontrolu, da radnici kad rade nedjeljom budu adekvatno plaćeni. Zakonsko rješenje za rad nedjeljom trebalo bi po njegovim riječima stupiti na snagu u prvoj polovici iduće godine.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa