17.12.2019 07:00
MOSTAR, 16. prosinca 2019. (Hina) - Nadzorni odbor Aluminija iz Mostara u ponedjeljak je neprihvatljivom ocijenio ponudu izraelsko-kineske grupacija za pokretanje proizvodnje te pozvao taj konzorciji i upravu da korigiraju ponudu za spas mostarske kompanije. 
Nadzorni odbor je upravu kompanije i izraelsko-kineski konzorcij pozvao da korigiraju ponudu kako bi se eventualno do kraja godine na sjednici skupštine dioničara - koju čine predstavnici malih dioničara, Vlade Federacije BiH i Vlade RH, donijela odluka o višegodišnjem iznajmljivanju kompanije i nastavku rada ili pak o stečaju.

Izraelsko-kineska grupacija, u kojoj su M.T. Abraham Grupa iz Izraela, China Machinery Engineering Corporation (CMEC) te China Nonferrous Metal Industry's Foreign Engineering & Construction Co., Ltd. (NFC), u novoj su ponudi odustali od subvencioniranja cijene električne energije, ali su zatražili jamstva oko višegodišnjeg iznajmljivanja kompanije te određene pogodnosti koje su u nadležnosti Vlade Federacije BiH i Vijeća ministara BiH. Predstavnici Nadzornog odbora su ocijenili kako takva ponuda nije prihvatljiva te su zatražili korekciju kako bi se na sjednici skupštine Aluminija dostavila ponuda koja bi mogla biti prihvatljiva, a kako bi se obnovila proizvodnja u posrnuloj mostarskoj tvrtki. 

Uoči današnje sjednice Nadzornog odbora Aluminija na ulaznim vratima tvornice okupilo se dvjestotinjak radnika te kompanije, kojima je rečeno da ponuda izraelsko-kineske grupacije nije prihvaćena zbog pravnih nedoumica oko načina iznajmljivanja pogona Ljevaonice što je bio glavni dio nove ponude. "Kažu da će nastaviti pregovore, ali radnici nemaju toliko vremena", rekla je predstavnica radnika Tanja Jovanović. Kaže kao će se pregovori nastaviti do 31. prosinca, ali i smatra kako će radnici krajem prosinca radnici dobiti rješenja o otkazu. "Radnici više nemaju ni vremena, ni volje, ni želje. Ne vidim da postoji volja da se riješi nešto o pokretanju proizvodnje. Šalju nas na biro rada i izvan naše države'', poručila je Jovanović.

Nejasno je što će se dogoditi ako se odbije ponuda za pokretanje proizvodnje, a u medijima se kao alternative navode stečaj kompanije ili gašenje. Aluminij iz Mostara je zbog gubitaka i dugovanja koja su premašila 230 milijuna eura 10. srpnja isključen s napajanja električne energije. U međuvremenu je otkaze dobilo 500 radnika, dok ih je još uvijek angažirano oko 350.U vlasničkoj strukturi Aluminija udjele od po 44 posto imaju Vlada Federacije BiH i mali dioničari odnosno radnici, dok Vlada Republike Hrvatske ima udio od 12 posto.

M&A procesZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Infinum u kategoriji velikih tvrtki, Q agency u kategoriji srednjih i The Productive Company u kategoriji malih najbolji su poslodavci u 2022. godini, pokazuju rezultati istraživanja zadovoljstva zaposlenika, koje je portal MojPosao proveo u 67 tvrtki.

ZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ocijenila je u četvrtak da ulazak Hrvatske u schengenski prostor te potpisivanje Konvencije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a predstavljaju snažan poticaj hrvatskom gospodarstvu. 

ZAGREB, 9. prosinca 2022. (Hina) - Do ponedjeljka 5. prosinca poslodavci su svojim zaposlenima uz redovne mjesečne plaće tijekom ove godine isplatili i oko 7,71 milijardi kuna neoporezivih naknada, piše u petak Večernji list. 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) pokrenuli su prvi hrvatski deep-tech venture builder Nuqleus, odnosno novi program za povezivanje znanstveno-istraživačkih institucija, industrije i startup ekosustava, a prijave na njega traju do 15. siječnja iduće godine, priopćeno je u srijedu s FER-a.

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Radnici zagrebačke Čistoće prosvjedovali su u srijedu ispred ulaza u zgradu Čistoće tražeći povećanje plaća najslabije plaćenim radnicima i usklađivanje koeficijenata s drugim podružnicama Zagrebačkog holdinga, te su najavili prekid rada na Božić ako im se ne ispune zahtjevi.