17.12.2019 07:00
MOSTAR, 16. prosinca 2019. (Hina) - Nadzorni odbor Aluminija iz Mostara u ponedjeljak je neprihvatljivom ocijenio ponudu izraelsko-kineske grupacija za pokretanje proizvodnje te pozvao taj konzorciji i upravu da korigiraju ponudu za spas mostarske kompanije. 
Nadzorni odbor je upravu kompanije i izraelsko-kineski konzorcij pozvao da korigiraju ponudu kako bi se eventualno do kraja godine na sjednici skupštine dioničara - koju čine predstavnici malih dioničara, Vlade Federacije BiH i Vlade RH, donijela odluka o višegodišnjem iznajmljivanju kompanije i nastavku rada ili pak o stečaju.

Izraelsko-kineska grupacija, u kojoj su M.T. Abraham Grupa iz Izraela, China Machinery Engineering Corporation (CMEC) te China Nonferrous Metal Industry's Foreign Engineering & Construction Co., Ltd. (NFC), u novoj su ponudi odustali od subvencioniranja cijene električne energije, ali su zatražili jamstva oko višegodišnjeg iznajmljivanja kompanije te određene pogodnosti koje su u nadležnosti Vlade Federacije BiH i Vijeća ministara BiH. Predstavnici Nadzornog odbora su ocijenili kako takva ponuda nije prihvatljiva te su zatražili korekciju kako bi se na sjednici skupštine Aluminija dostavila ponuda koja bi mogla biti prihvatljiva, a kako bi se obnovila proizvodnja u posrnuloj mostarskoj tvrtki. 

Uoči današnje sjednice Nadzornog odbora Aluminija na ulaznim vratima tvornice okupilo se dvjestotinjak radnika te kompanije, kojima je rečeno da ponuda izraelsko-kineske grupacije nije prihvaćena zbog pravnih nedoumica oko načina iznajmljivanja pogona Ljevaonice što je bio glavni dio nove ponude. "Kažu da će nastaviti pregovore, ali radnici nemaju toliko vremena", rekla je predstavnica radnika Tanja Jovanović. Kaže kao će se pregovori nastaviti do 31. prosinca, ali i smatra kako će radnici krajem prosinca radnici dobiti rješenja o otkazu. "Radnici više nemaju ni vremena, ni volje, ni želje. Ne vidim da postoji volja da se riješi nešto o pokretanju proizvodnje. Šalju nas na biro rada i izvan naše države'', poručila je Jovanović.

Nejasno je što će se dogoditi ako se odbije ponuda za pokretanje proizvodnje, a u medijima se kao alternative navode stečaj kompanije ili gašenje. Aluminij iz Mostara je zbog gubitaka i dugovanja koja su premašila 230 milijuna eura 10. srpnja isključen s napajanja električne energije. U međuvremenu je otkaze dobilo 500 radnika, dok ih je još uvijek angažirano oko 350.U vlasničkoj strukturi Aluminija udjele od po 44 posto imaju Vlada Federacije BiH i mali dioničari odnosno radnici, dok Vlada Republike Hrvatske ima udio od 12 posto.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.