16.12.2019 07:55
ZAGREB, 13. prosinca 2019. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu potvrdio je predstečajni sporazum Unex Medije, agencije za zakup i planiranje medija svojevremeno u Agrokorovu suvlasništvu, prema kojem više od 170 vjerovnika otpisuje 70 posto tražbina utvrđenih u ukupnom iznosu od oko 110 milijuna kuna.
Sudsko rješenje uslijedilo je nakon što su vjerovnici na ovotjednom ročištu prihvatili izmijenjeni plan restrukturiranja tog dužnika, a nakon otpisa većinskog dijela potraživanja prihvaćeno je da će vjerovnicima 30 posto njihovih tražbina biti otplaćeno u roku od 48 mjeseci, uz dodatnih godinu dana počeka, bez kamata i u jednakim mjesečnim obrocima.

Prema tražbinama utvrđenim u listopadu 2017. u grupi redovnih vjerovnika ističe se potraživanje Nove TV od čak 32,7 milijuna kuna kojoj je, nakon otpisa dijela dugovanja, predviđena isplata 9,8 milijuna kuna, a Agrokoru s 26 milijuna kuna potraživanja trebalo bi biti isplaćeno nešto više od 7,8 milijuna kuna. U istom omjeru umanjuje se isplata i potraživanja drugih vjerovnika među kojima su i brojni mediji – prije svega HRT s tražbinom u utvrđenom iznosu od 13,6 milijuna kuna, 24 sata s 2,49 milijuna kuna , RTL-a s gotovo 2,2 milijuna kuna, Hanza medija s gotovo 950.000 kuna i Večernji list koji potražuje oko 630.000 kuna.

No, s druge strane, drugoj skupini vjerovnika s regresnim tražbinama predviđeno je kako će u slučaju dospijeća pojedine regresne obveze, Unex Meda namiriti 23 posto od utvrđenog iznosa svake pojedine tražbine i to u roku od 48 mjeseci, uz dodatnih 12 mjeseci počeka i fiksnu kamatu od tri posto godišnje  jednakim mjesečnim anuitetima, počevši od datuma pravomoćnosti rješenja.U toj su grupi banke i financijske institucije – primjerice Erste factoring potražuje 49, 8 milijuna kuna od kojih bi mu moglo biti isplaćeno samo 11,4 milijuna kuna, a u istom omjeru mogli bi biti isplaćeni Raiffeisen s utvrđenom tražbinom od 30,5 milijuna i DDM invest AG s 20 milijuna kuna.

Kako se u medijima isticalo, Unex Grupa prisutna je na tržištu već 25 godina, dok je Unex Media prva tržišna agencija za zakup i planiranje medija. Unex Grupa je, kako se isticalo, vodeća marketinška tvrtka u Hrvatskoj, ujedno i najveći zakupac medija na tržištu kroz povezano društvo Unex Media kojem je Agrokor, kako je navedeno u sudskom registru, do  2012. bio suvlasnik i osnivač.

dioniceZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - IT tvrtka Span svrstana je među tri najbolje europske tvrtke koje su izašle na tržište kapitala u protekle dvije godine, za što je dobila i nagradu Europske komisije, Federacije europskih burzi i Udruženja europskih izdavatelja, izvijestili su u petak iz Spana.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Procjena je da desetak tisuća ljudi u Hrvatskoj plaća 'zaključani' sadržaj u online medijima, a Hrvatska je s udjelom od 8 posto na posljednjem mjestu od 20 država EU u kojima čitatelji plaćaju za vijesti, pokazuje istraživanje Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP). 

NEW YORK, 2. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki farmaceutski div Pfizer najavio je u petak da će uložiti više od 2,5 milijardi dolara u proizvodnju lijekova u Europi kako bi nadomjestio izgubljeni prihod nakon isteka patenata za neke lijekove i pad prodaje cjepiva protiv covida-19. 

HALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.