16.12.2019 07:55
ZAGREB, 13. prosinca 2019. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu potvrdio je predstečajni sporazum Unex Medije, agencije za zakup i planiranje medija svojevremeno u Agrokorovu suvlasništvu, prema kojem više od 170 vjerovnika otpisuje 70 posto tražbina utvrđenih u ukupnom iznosu od oko 110 milijuna kuna.
Sudsko rješenje uslijedilo je nakon što su vjerovnici na ovotjednom ročištu prihvatili izmijenjeni plan restrukturiranja tog dužnika, a nakon otpisa većinskog dijela potraživanja prihvaćeno je da će vjerovnicima 30 posto njihovih tražbina biti otplaćeno u roku od 48 mjeseci, uz dodatnih godinu dana počeka, bez kamata i u jednakim mjesečnim obrocima.

Prema tražbinama utvrđenim u listopadu 2017. u grupi redovnih vjerovnika ističe se potraživanje Nove TV od čak 32,7 milijuna kuna kojoj je, nakon otpisa dijela dugovanja, predviđena isplata 9,8 milijuna kuna, a Agrokoru s 26 milijuna kuna potraživanja trebalo bi biti isplaćeno nešto više od 7,8 milijuna kuna. U istom omjeru umanjuje se isplata i potraživanja drugih vjerovnika među kojima su i brojni mediji – prije svega HRT s tražbinom u utvrđenom iznosu od 13,6 milijuna kuna, 24 sata s 2,49 milijuna kuna , RTL-a s gotovo 2,2 milijuna kuna, Hanza medija s gotovo 950.000 kuna i Večernji list koji potražuje oko 630.000 kuna.

No, s druge strane, drugoj skupini vjerovnika s regresnim tražbinama predviđeno je kako će u slučaju dospijeća pojedine regresne obveze, Unex Meda namiriti 23 posto od utvrđenog iznosa svake pojedine tražbine i to u roku od 48 mjeseci, uz dodatnih 12 mjeseci počeka i fiksnu kamatu od tri posto godišnje  jednakim mjesečnim anuitetima, počevši od datuma pravomoćnosti rješenja.U toj su grupi banke i financijske institucije – primjerice Erste factoring potražuje 49, 8 milijuna kuna od kojih bi mu moglo biti isplaćeno samo 11,4 milijuna kuna, a u istom omjeru mogli bi biti isplaćeni Raiffeisen s utvrđenom tražbinom od 30,5 milijuna i DDM invest AG s 20 milijuna kuna.

Kako se u medijima isticalo, Unex Grupa prisutna je na tržištu već 25 godina, dok je Unex Media prva tržišna agencija za zakup i planiranje medija. Unex Grupa je, kako se isticalo, vodeća marketinška tvrtka u Hrvatskoj, ujedno i najveći zakupac medija na tržištu kroz povezano društvo Unex Media kojem je Agrokor, kako je navedeno u sudskom registru, do  2012. bio suvlasnik i osnivač.

STRATEGYKANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Trgovački maloprodajni lanac Studenac preuzeo je trgovački lanac Duravit Trgovina, koji posluje u 13 maloprodajnih objekata na području Pule i okolice te zapošljava više od 40 zaposlenika, izvijestili su u četvrtak iz Studenca. 

SEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina.