13.12.2019 07:56
ZAGREB, 12. prosinca 2019. (Hina) - Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na sjednici u četvrtak je usvojilo Smjernice o referentnim vrijednostima (tzv. benchmarku) koje koriste mirovinska društva kod ulaganja u prenosive vlasničke vrijednosne papire.
Iz Hanfe u priopćenju podsjećaju da, u skladu sa Zakonom o obveznim mirovinskim fondovima, kada mirovinsko društvo ulaže imovinu obveznog mirovinskog fonda u prenosive vlasničke vrijednosne papire uvrštene na uređeno tržište mora koristiti jednu ili više referentnih vrijednosti koje priznaje Hanfa. Referentna vrijednost (eng. benchmark) je referentna točka s kojom se uspoređuje uspješnost ulaganja, a koristi se radi periodičke usporedbe investicijske strategije te procjene jesu li ostvareni rezultati mirovinskog fonda bolji ili slabiji od referentne točke. Referentna vrijednost predstavlja vrijednost koja bi se postigla korištenjem tzv. pasivne strategije ulaganja u određenu klasu imovine te omogućava usporedbu uspješnosti ulaganja, objašnjavaju iz Hanfe. 

Najavljuju i da će Hanfa prema potrebi nadopunjavati i ažurirati kvantitativne kriterije, kao i popis priznatih indeksa koje priznaje te putem svojih internetskih stranica obavještavati javnost i mirovinska društva o svakoj takvoj izmjeni.Mirovinska društva su dužna poduzeti sve potrebne aktivnosti radi usklađenja sa smjernicama u roku od tri mjeseca od dana njihova stupanja na snagu te u roku od 10 radnih dana nakon isteka navedenog roka dostaviti Hanfi obavijest o usklađenju. Kako su smjernice danas objavljene na internet stranicama Hanfe, a stupaju na snagu danom te objave, tako mirovinska društva imaju iduća tri mjeseca da se usklade s njima. 

Inače, u samim smjernicama Hanfa je objavila listu priznatih indeksa, a na toj je listi ukupno 40 indeksa koja će priznavati. Tako su na listi priznatih indeksa za inozemna tržišta ukupno 34 inozemna indeksa (koji predstavljaju tržišta na kojima je dozvoljeno ulagati imovinu obveznih mirovinskih fondova - države članice EU i države članice OECD-a).Među tim inozemnim indeksima su primjerice indeksi FTSE Europe Index i STOXX Europe 6000 za Europu, za Njemačku HDAX, Ujedinjeno Kraljevstvo FTSE 350, za SAD indeksi NASDAQ 100, Russell 3000 Index te S&P 500, Austriju ASX100, središnju Europu CETOP20 Index, Češku PX Prague, Francusku SBF120 i S&P BMI France, itd. Za hrvatsko će tržište Hanfa priznavati četiri indeksa - CROBEX, CROBEX10, CROBEXprime i CROBEXtr.

Hanfa će za slovensko tržište priznavati indeks SBI TOP, a na listi priznatih MSCI indeksa je indeks MSCI World. U smjernicama Hanfa ističe da indeks ili kombinacija više indeksa koje mirovinsko društvo odabere koristiti za pojedina ulaganja u prenosive vlasničke vrijednosne papire skupinu takvih ulaganja ili cjelokupna ulaganja, mora biti primjerena tom dijelu portfelja obveznog mirovinskog fonda. Mirovinsko društvo dužno je dokumentirati razloge zbog kojih je pojedinu ili pojedine referentne vrijednosti odabralo kao odgovarajuće za dionički dio portfelja te da ih, nakon odabira, treba dosljedno koristiti. No, mirovinska društva bi trebala periodički revidirati odabranu ili odabrane referentne vrijednosti, a najmanje jednom godišnje, predviđeno je smjernicama, koje uz ostalo definiraju i košarice indeksa, kao i objavu podataka o odstupanjima od prinosa referentne vrijednosti u informativnom prospektu. 

Uz smjernice, Upravno je vijeće Hanfe na današnjoj sjednici rješenjem kojim se Zagrebačkoj burzi odobrava registracija kao administratora neznačajnih referentnih vrijednosti u skladu s Uredbom (EU) 2016/1011.  Također usvojilo je i dva nova pravilnika - Pravilnik o troškovima koji se mogu plaćati iz imovine dobrovoljnog mirovinskog fonda te načinu i sadržaju izračuna pokazatelja ukupnih troškova dobrovoljnog mirovinskog fonda i Pravilnik o prijavljivanju povreda odnosno sumnji na povredu odredaba Zakona o tržištu kapitala, Uredbe (EU) br. 600/2014, Uredbe (EU) br. 596/2014 i Uredbe (EU) br. 909/2014, kao i izmjene i dopune dva pravilnika - o utvrđivanju neto vrijednosti imovine AIF-a i cijene udjela AIF-a te o utvrđivanju neto vrijednosti imovine UCITS fonda i cijene udjela u UCITS fondu.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa