11.12.2019 07:45
ZAGREB, 10. prosinca 2019. (Hina) - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i četiri poslovne banke - Kovanica, Erste&Steiermarkische banka, Hrvatska poštanska banka i Podravska banka, u utorak su potpisale sporazum o osiguranju portfelja kredita za obrtna sredstva za izvoznike, koji bi malim i srednjim poduzetnicima trebao olakšati pristup obrtnim sredstvima za izvoz. 
Sporazum su potpisali predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko, član Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo, kao i predstavnici poslovnih banaka - predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke (HPB) Marko Badurina, predsjednik Uprave Kovanice Nicola Ceccaroli, član Uprave Erste&Steiermarkische banke Boris Centner, direktorica direkcije malog poduzetništva u Ersteu Snježana Mamuzić Krpan, predsjednik Uprave Podravske banke Goran Varat, kao i član Uprave te banke Daniel Unger.

Predsjednica Uprave HBOR-a Perko pojasnila je da se tim programom osigurava 80 posto portfelja kredita pojedinih banaka, po čemu je to specifičan proizvod jer se odnosi na osiguranje porfelja, za razliku od ranije kada je HBOR osiguravao samo pojedinačne kredite. U osigurani portfelj po tom programu mogu biti uključeni krediti odobreni poduzetnicima koji imaju do 250 zaposlenih, koji su u zadnjoj poslovnoj godini ostvarili godišnji prihod do 50 milijuna kuna, a kojima je banka odobrila kredit do najviše milijun kuna, pri čemu banke samostalno odlučuju o kreditima koje će uključiti u portfelj. 

Perko ističe da HBOR tim programom daje poticaj i ohrabrenje malim poduzetnicima koji već jesu izvoznici ili to žele biti. Njime banke dobivaju dobar kolateral, s obzirom da ukoliko dođe do naplate kredita, 80 posto glavnice i kamate pokriva HBOR, čime preuzima i veliki dio rizika otplate, kaže Perko. Pojašnjava da se mali poduzetnici u bankama pri traženju kredita često susreću s preprekom osiguranja kolaterala, u smislu osobnih jamstava ili nekretnina, što im može predstavljati veliki rizik i naposljetku ih i obeshrabriti."Naša je uloga da pokušamo prevladati takve izazove i prepreke i izvoznicima omogućiti i ohrabriti ih na izvoz", kaže Perko.

Perko se nada da će banke od izvoznika tražiti manji kolateral ili ga neće tražiti uopće, da će to rezultirati manjom krajnjom cijenom kredita za malog poduzetnika, a također da će im osigurati i brže, jednostavnije i sigurnije odobrenje kredita.Kaže da su do sada omogućavali osiguranje pojedinačnih kredita za pripremu izvoza i tako osigurali kredite u iznosu većem od 2,2 milijarde kuna, no ti osigurani krediti su uglavnom bili za velika poduzeća.

Boris Centner iz Erstea procjenjuje da će tako vjerojatno oko 50 posto klijenata, koji inače ne bi dobili kredit u redovnoj proceduri, ovako dobiti potrebna sredstva.Predstavnici banaka nisu otkrili vrijednosti portfelja koje osiguravaju.Iz HBOR-a najavljuju da takve sporazume u budućnosti kane potpisati i s još nekim hrvatskim bankama.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKAHALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.

ZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 30. studenoga 2022. (Hina/afp) – Gotovo tri četvrtine ljudi starijih od deset godina u svijetu posjeduje mobitel putem kojega je omogućen pristup internetu, ali ipak gotovo trećina nema mu pristup, objavila je u srijedu agencija Ujedinjenih naroda.

LUXEMBOURG, 30. studenoga 2022. (Hina) - Inflacija u eurozoni oslabila je u studenome, kliznuvši na 10 posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.