11.12.2019 07:45
ZAGREB, 10. prosinca 2019. (Hina) - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i četiri poslovne banke - Kovanica, Erste&Steiermarkische banka, Hrvatska poštanska banka i Podravska banka, u utorak su potpisale sporazum o osiguranju portfelja kredita za obrtna sredstva za izvoznike, koji bi malim i srednjim poduzetnicima trebao olakšati pristup obrtnim sredstvima za izvoz. 
Sporazum su potpisali predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko, član Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo, kao i predstavnici poslovnih banaka - predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke (HPB) Marko Badurina, predsjednik Uprave Kovanice Nicola Ceccaroli, član Uprave Erste&Steiermarkische banke Boris Centner, direktorica direkcije malog poduzetništva u Ersteu Snježana Mamuzić Krpan, predsjednik Uprave Podravske banke Goran Varat, kao i član Uprave te banke Daniel Unger.

Predsjednica Uprave HBOR-a Perko pojasnila je da se tim programom osigurava 80 posto portfelja kredita pojedinih banaka, po čemu je to specifičan proizvod jer se odnosi na osiguranje porfelja, za razliku od ranije kada je HBOR osiguravao samo pojedinačne kredite. U osigurani portfelj po tom programu mogu biti uključeni krediti odobreni poduzetnicima koji imaju do 250 zaposlenih, koji su u zadnjoj poslovnoj godini ostvarili godišnji prihod do 50 milijuna kuna, a kojima je banka odobrila kredit do najviše milijun kuna, pri čemu banke samostalno odlučuju o kreditima koje će uključiti u portfelj. 

Perko ističe da HBOR tim programom daje poticaj i ohrabrenje malim poduzetnicima koji već jesu izvoznici ili to žele biti. Njime banke dobivaju dobar kolateral, s obzirom da ukoliko dođe do naplate kredita, 80 posto glavnice i kamate pokriva HBOR, čime preuzima i veliki dio rizika otplate, kaže Perko. Pojašnjava da se mali poduzetnici u bankama pri traženju kredita često susreću s preprekom osiguranja kolaterala, u smislu osobnih jamstava ili nekretnina, što im može predstavljati veliki rizik i naposljetku ih i obeshrabriti."Naša je uloga da pokušamo prevladati takve izazove i prepreke i izvoznicima omogućiti i ohrabriti ih na izvoz", kaže Perko.

Perko se nada da će banke od izvoznika tražiti manji kolateral ili ga neće tražiti uopće, da će to rezultirati manjom krajnjom cijenom kredita za malog poduzetnika, a također da će im osigurati i brže, jednostavnije i sigurnije odobrenje kredita.Kaže da su do sada omogućavali osiguranje pojedinačnih kredita za pripremu izvoza i tako osigurali kredite u iznosu većem od 2,2 milijarde kuna, no ti osigurani krediti su uglavnom bili za velika poduzeća.

Boris Centner iz Erstea procjenjuje da će tako vjerojatno oko 50 posto klijenata, koji inače ne bi dobili kredit u redovnoj proceduri, ovako dobiti potrebna sredstva.Predstavnici banaka nisu otkrili vrijednosti portfelja koje osiguravaju.Iz HBOR-a najavljuju da takve sporazume u budućnosti kane potpisati i s još nekim hrvatskim bankama.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.