09.12.2019 07:50
ZAGREB, 6. prosinca 2019. (Hina) - Trgovački sud u Rijeci zaključio je stečajni postupak nad 3. majom tvornicom industrijske i brodske opreme (TIBO) te će se nakon pravomoćnosti tog rješenja ta tvrtka brisati iz sudskog registra.Stečajni postupak nad TIBO bio je otvoren u svibnju 2016. kada se navodilo da ukupne obveze te tvornice iznose oko 42 milijuna kuna i da su veće od procijenjene imovine. 
U trenutku otvaranja stečaja u TIBO je bilo zaposleno sedamdesetak radnika koji su bili poslani na čekanje, a proizvodnja je prestala.Početkom svibnja prošle godine donesen je zaključak kojim se vrijednost nekretnina te tvrtke koje idu u prodaju na javnoj dražbi utvrđuje u iznosu od 39,7 milijuna kuna, a prije toga bile su utvrđene i tražbine vjerovnika u ukupnom iznosu od čak 51,6 milijuna kuna.

No, kako je bilo istaknuto u završnom računu stečajnog upravitelja, tijekom stečajnog postupka uprihođeno je bilo samo nešto više od 18 milijuna kuna, najviše od unovčenja nekretnina u iznosu od 10 milijuna kuna nakon smanjenja njihove vrijednosti i to uglavnom na trećoj i četvrtoj održanoj javnoj dražbi. Osim toga, od prodaje opreme i inventara priljev je iznosio 3,9 milijuna kuna, od Agencije za osiguranje za radničkih potraživanja oko 2,2 milijuna kuna, a kao ukupni rashodi tijekom stečajnog postupka navodilo se čak 9,4 milijuna kuna.

Zaključno, nakon unovčenja cjelokupne stečajne mase TIBO na žiroračunu te tvrke ostalo je 2,4 milijuna kuna za završnu diobu i namirenje stečajnih vjerovnika od kojih su vjerovnici prvog višeg isplatnog reda "izvukli" samo svojih 19,3 posto bruto preostalih tražbina nakon prve djelomične diobe.

Plinsko postrojenjeZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Vlada je na sjednici u četvrtak s ciljem povećanja sigurnosti opskrbe plinom, donijela odluku o izgradnji plinovoda Zlobin - Bosiljevo i povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje, pri čemu ukupna vrijednost ulaganja doseže 180 milijuna eura.

SPLIT, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Storylines residential ships i splitski Brodosplit potpisali su ugovor o gradnji prvog svjetskog ekološki održivog rezidencijalnog broda, vrijednog 1,5 milijardi američkih dolara, priopćeno je iz te kompanije iz Miamija.

ZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Kako bi očuvala proizvodnju mlijeka na svom otkupnom području, tvrtka Dukat podići će, po sedmi put u ovoj godini, otkupnu cijenu mlijeka, pa će od 1. listopada Dukat za svaku predanu litru mlijeka svojim kooperantima plaćati dodatnih 15 lipa.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Istraživanje trendova o plaćama i dodatnim naknadama na hrvatskom tržištu, koje je provela tvrtka Manpower, pokazalo je da je većina poslodavaca, 60,5 posto ispitanih, unatoč krizi povećala plaće i naknade u prvom polugodištu, no i da dodatno ne motiviraju zaposlenike transformativnim edukacijama i obukama.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Udruga Glas poduzetnika (UGP) u srijedu je upozorila na nestabilnu situaciju na tržištu plina i nova poskupljenja, apeliravši na hitnu intervenciju vlade i resornog ministarstva, a u slučaju nepronalaska adekvatnog rješenja, najavila je i prosvjed na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.